Linkuri accesibilitate

O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Poloniei


Prostete la Varșovia împotriva invaziei rusești din Ucraina, octombrie 2022
Prostete la Varșovia împotriva invaziei rusești din Ucraina, octombrie 2022

Forțele de apărare ale Poloniei au declarat că un obiect necunoscut a intrat vineri dimineață în spațiul aerian al țării din direcția Ucrainei și apoi a dispărut de pe radare.

Toate indiciile arată că este vorba de o rachetă rusească. Nu este clar unde a dispărut obiectul de pe radar sau în ce direcție se îndrepta, dar forțele poloneze s-au mobilizat pentru a-l identifica și găsi.

Nu a existat nicio relatare despre vreo explozie sau eventuale victime.

„Totul indică faptul că o rachetă rusă a pătruns în spațiul aerian al Poloniei. A fost monitorizat de noi pe radare și a părăsit spațiul aerian. Avem confirmarea acestui lucru pe radare și de la aliați [din NATO]”, a declarat șeful apărării polonez, generalul Wiesław Kukuła, citat de Associated Press.

Forțele de apărare ale Poloniei au declarat că obiectul a pătruns aproximativ 40 de kilometri în spațiul său aerian și l-a părăsit după mai puțin de trei minute.

Atât radarul lor cât și radarul NATO au confirmat că obiectul a părăsit spațiul aerian polonez, au declarat forțele poloneze de apărare.

Kukula a spus că se iau măsuri pentru a verifica aceste constatări. Nu a existat niciun comentariu din partea oficialilor ruși.

Guvernatorul provinciei Lublin din estul Poloniei, Krzysztof Komorski , a declarat pentru portalul de știri Onet că obiectul a apărut pe radare în apropierea orașului Hrubieszow, unde se află un punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Komorski a spus că nu are informații care să indice că obiectul a aterizat în provincia Lublin.

Granița Poloniei cu Ucraina este, de asemenea, granița Uniunii Europene și NATO cu Ucraina.

Premierul Donald Tusk a convocat o întâlnire cu ministrul apărării, comandanții militari și șefii organelor de securitate națională, urmată de o întâlnire a Biroului Securității Naționale.

Tusk a fost, de asemenea, în contact cu președintele Andrzej Duda, comandantul suprem al forțelor armate ale Poloniei.

Nu era clar dacă obiectul pe care Polonia l-a raportat avea legătură cu salva de atacuri cu rachetă asupra Ucrainei de noaptea trecută.

„Ca urmare a unor astfel de atacuri masive, acest lucru se poate întâmpla. Inamicul atacă teritoriile noastre de graniță, inclusiv în vest. Acesta este un alt semnal pentru partenerii noștri [că trebuie] să consolideze apărarea aeriană ucraineană”, a declarat la televiziunea națională Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Nu este prima dată când un obiect neautorizat intră în spațiul aerian al Poloniei dinspre Ucraina de când Rusia a invadat țara vecină pe 24 februarie 2022.

În noiembrie 2022, doi bărbați au fost uciși după ce o rachetă a lovit satul Przewodow, la câțiva kilometri de graniță. Oficialii occidentali au spus atunci că o rachetă de apărare aeriană ucraineană s-ar fi rătăcit.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG