Linkuri accesibilitate

Ministrul ucrainean al Apărării și-a dat demisia după ce Zelenski a anunțat că-l va revoca din funcție


Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, face semn cu mâna în timpul votului dat de parlamentul ucrainean demisiei sale, Kiev, 5 septembrie 2023 Ucrainei.
Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, face semn cu mâna în timpul votului dat de parlamentul ucrainean demisiei sale, Kiev, 5 septembrie 2023 Ucrainei.

Ministrul ucrainean al Apărării și-a depus scrisoarea de demisie după ce Volodimir Zelenski a anunțat duminică seara că-l va revoca din funcție, în cea mai mare remaniere făcută de președintele ucrainean echipei sale guvernamentale de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Alexei Reznikov, al cărui minister a fost lovit de scandaluri de corupție, a declarat că i-a scris președintelui parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, confirmând că demisionează.

„A fost o onoare să servesc poporul ucrainean și să lucrez pentru #UAarmy în ultimele 22 de luni, cea mai grea perioadă din istoria modernă a Ucrainei”, a postat Reznikov pe X, fosta rețea Twitter.

Reznikov a menționat că Ucraina a eliberat „peste 50%” din teritoriul ocupat temporar de Rusia și a adăugat: „În fiecare zi, apărătorii noștri merg înainte”.

În discursul său video de noapte, Zelenski a anunțat duminică înlocuirea lui Reznikov cu Rustem Umerov, un fost om de afaceri și fost deputat parlamentar.

Umerov este un tătar din Crimeea și un reprezentant de frunte al minorității turco-musulmane din peninsula, pe care Rusia a persecutat-o de când a anexat Crimeea în 2014.

Rustem Umerov așteaptă demisia predecesorului său
Rustem Umerov așteaptă demisia predecesorului său

Surse diplomatice citate de The Guardian spun că Reznikov ar putea fi numit în curând ambasador al Ucrainei la Londra.

În iulie, Zelenski l-a demis pe actualul ambasador, Vadim Prîstaiko.

Downing Street va saluta probabil numirea lui Reznikov, care este o figură cunoscută și de încredere.

Zvonurile că Reznikov urma să fie înlocuit de la conducerea Apărării circulă de câteva luni de zile.

Numit în noiembrie 2021, el a jucat un rol cheie în construirea de bune relații personale cu partenerii internaționali ai Ucrainei, inclusiv secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și fostul secretar al apărării din Marea Britanie, Ben Wallace.

În același timp, ministerul lui Reznikov a fost lovit de scandaluri de corupție.

În ianuarie, doi înalți oficiali – un ministru adjunct și șeful de la achiziții – au fost demiși după acuzațiile că ministerul ar fi umflat contractele pentru alimente furnizate trupelor.

Ultimele acuzații au implicat livrarea de paltoane de iarnă. De asemenea, ministerul și-a dat furnizorii în judecată pentru recuperarea banilor plătiți pentru armele care nu i-au fost livrate.

Zelenski a încercat să abordeze corupția, în special din sfera militară. Luna trecută, i-a concediat pe șefii centrelor regionale de recrutare militară care ar fi luat mită de la bărbați care încercau să evite trimiterea la război.

„Am decis să-l înlocuiesc pe ministrul apărării. Alexei Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război pe scară largă”, a spus Zelenski duminică. „Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu”.

Reznikov nu a fost implicat personal în scandaluri și a respins criticile din partea jurnaliștilor și a activiștilor societății civile, numindu-le calomnii.

Surse din Ministerul Apărării insistă că avocatul Reznikov „nu este un tip corupt”.

În scrisoarea sa de demisie, Reznikov a oferit o privire de ansamblu asupra celor 22 de luni petrecute în post, lăudând rezistența acerbă a Ucrainei împotriva forțelor ruse și eforturile de lobby ale ministerului său pentru a asigura ajutor militar vital din vest.

„Se înțelege că Ucraina este un scut al Europei în est”, a scris el.

Furnizarea continuă de asistență militară occidentală este esențială pentru Ucraina dacă vrea să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

Contraofensiva sa din sud a înregistrat progrese lente până acum. Există semne că avansul Ucrainei a câștigat recent avânt , prima linie de apărare puternic fortificată a Rusiei fiind în cele din urmă încălcată.

Luni, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele Kievului au recuperat aproximativ 3 km pătrați de teren în ultima săptămână în jurul orașului Bakhmut, ocupat de ruși, din est. A existat un succes în continuare în regiunea de sud Zaporojie spre satele Novodanîlivka și Novoprokopivka, a susținut ea.

Andrei Zagorodniuk, fost ministru al Apărării, a declarat că Reznikov a jucat un rol esențial în formarea de parteneriate pe termen lung cu aliații cheie străini.

„Este absolut genial în a construi relații, cu Jens Stoltenberg [secretarul general al NATO], Lloyd Austin și cu Ben Wallace”, a spus Zagorodniuk.

În timpul războiului, ministerul apărării al lui Reznikov a făcut lobby în Vest pentru a depăși diversele tabuuri privind furnizarea de echipamente militare puternice Ucrainei, inclusiv tancuri de luptă de fabricație germană pentru rachete cu lansare multiplă Himars. Totodată, Kievul este pregătit să primească în curând avioane de luptă F-16 fabricate în SUA.

Ajutorul militar occidental a jucat un rol crucial în război.

Zelenski a spus că se așteaptă ca parlamentul să aprobe numirea lui Umerov, adăugând că Umerov „nu are nevoie de nicio introducere suplimentară” și că „toamna este un moment pentru întărire”.

Zelenski trebuie să înainteze candidatura lui Umerov parlamentului pentru revizuire.

Umerov conduce fondul proprietății de stat al Ucrainei din septembrie 2022 și a jucat un rol în negocierile sensibile din timpul războiului, de exemplu, asupra acordului cu cereale la Marea Neagră.

El a avut, de asemenea, relații „excelente” cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan – care a purtat discuții luni cu Putin în stațiunea Soci de la Marea Neagră – și cu saudiții, a spus sursa.

Umerov a fost implicat îndeaproape în negocierea schimburilor de prizonieri cu Moscova, intermediate de Ankara, au adăugat ei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG