Noi bombardamente în Harkov. A fost distrusă o mare bază sportivă
Oleh Synyehubov, guvernatorul Harkovului, a postat o serie de imagini pe Telegram despre care el afirmă că ilustrează distrugerea peste noapte a unei facilităţi sportive din Harkov.
„Ocupanții au lovit din nou infrastructura pașnică din Harkov. În jurul miezului nopții, rușii au distrus incinta complexului sportiv Lokomotiv, numit după H Kirpa, cu lovituri de rachete S-300. Aceasta este arena sportivă mondială, unde s-au antrenat campionii noștri la înot. Între aceste ziduri au evoluat vedete mondiale din diverse sporturi, medaliate ale Jocurilor Olimpice. Piscina, clubul modern de box, care a fost inaugurat abia în luna februarie a acestui an, au fost distruse. Rușii comit din nou teroare împotriva populației civile”.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu susține că ucrainenii au lansat un atac și în regiunea Nikolaev
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat vineri că forțele armate ucrainene au lansat un atac și în regiunea Nikolaev împotriva armatei ruse, vorbind despre „pierderi semnificative” de partea ucrainenilor, potrivit TASS.
„O încercare de a ataca a Forțelor Armate ale Ucrainei în Nikolaev-Krivoi Rog și în alte direcții continuă, inamicul suferă pierderi semnificative”, a spus el în cadrul unei videoconferințe.
Șoigu a declarat că „tentativa de ofensivă” a fost planificată de biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a „crea iluzia în rândul occidentalilor a capacității Forțelor Armate ale Ucrainei de a desfășura o ofensivă”.
Ucraina nu a anunțat deocamdată nicio acțiune ofensivă în teritoriile cucerite de ruși din regiunea Nikolaev, fiind foarte probabil ca declarațiile lui Șoigu să intre la capitolul dezinformare iar acele „alte direcții” de atac la care face referire să fie de fapt în Herson.
Comandamentul Operațional Sud al forțelor armate ucrainene a anunțat însă vineri dimineața că în cursul nopții a distrus un depozit de muniții din Melitopol, atac menit probabil să împiedice reaprovizionarea forțelor de invazie din Herson de pe axa estică a teatrului de operațiuni.
Comentariile de vineri ale lui Serghei Șoigu sunt cu atât mai neobișnuite întrucât el rareori face anunțuri despre evoluția luptelor din Ucraina, briefingurile zilnice cu presa fiind susținute de general locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova.
Ambasada Rusiei la Washington, enervată pe Departamentul de Stat al SUA pentru că șefa Russia Today este numită ”chipul propagandei Kremlinului"
Ambasada Rusiei la Washington a cerut autoritățile americane să respecte dreptul la opinie și să înceteze să se mai implice în campanii de propagandă împotriva mass-media rusești, relatează TASS, după ce Departamentul de Stat al SUA a numit-o pe Margarita Simonian un „chip” din fruntea propagandei ruse, fiind plătită de-a lungul timpului foarte bine pentru activitatea jurnalistică pro-Kremlin.
Diplomații ruși au fost deranjați de faptul că pe site-ul Departamentului de Stat al SUA numele redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonian, este în centrul unui articol denumit "Chipurile propagandei Kremlinului", care este disponibil și în limba rusă, în care este descrisă viața jurnalistei care de-a lungul carierei sale a promovat agenda Kremlinului prin răspândirea dezinformării și propagandei.
"Acest material este încă un exemplu al încercărilor feroce de denigrare a jurnaliștilor noștri pentru acoperirea veridică a evenimentelor internaționale. Faptul că Departamentul de Stat s-a angajat în această acțiune este o manifestare a geloziei greu de ascuns asupra simpatiei și încrederii publicului străin în activitatea presei ruse", a menționat ambasada rusă într-un mesaj pe canalul de Telegram.
Departamentul de Stat al SUA citează o anchetă din 2020 a disidentul rus Alexei Navalnîi care a scos la iveală faptul că propaganda se face în familie, deoarece și soțul jurnalistei, Tigran Keosayan, a făcut o emisiune TV pe care o vinde statului la un preț umflat, încasând două milioane de dolari pe an pentru programul de televiziune, în care îl sprijină pe președintele rus Vladimir Putin.
O altă investigație a scos la iveală și alte surse de venit ale lui Simonian și Keosayan, după ce în 2018 au scris și regizat filmul ”Podul Crimeii”, care a fost făcut în cinstea așa-numitului „pod al lui Putin”, care leagă Peninsula Crimeea de Rusia.
Pentru această producție, care a fost un eșec în box-office și aspru criticată de specialiști, cei doi au încasat aproape 170.000 de dolari de la stat, jumătate din această sumă mergând în buzunarele lor și ale unor membri de familie.
Zelenski: Rușii au interzis accesul jurnaliștilor independenți la centrala nucleară Zaporojie
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că intimidează misiunea ONU aflată în inspecție la centrala nucleară Zaporojie și că permite doar jurnaliștilor pro-Kremlin să intre în centrala ocupată de ruși, potrivit The Moscow Times.
”Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi şi cu membrii misiunii de la Kiev, am convenit ca misiunea să fie însoţită de jurnalişti din presa ucraineană şi internaţională. Jurnalişti independenţi. Pentru ca lumea să vadă adevărul. Pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut.
Deşi s-a promis. Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat un grup de propagandişti de-ai lor. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente”, a declarat Zelenski.
Cu toate acestea, liderul de la Kiev speră ca experții AIEA vor ajunge totuşi concluzii imparțiale cu privire la riscurile existente la centrala nucleară Zaporojie, potrivit Ukrainska Pravda.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak l a calificat drept "ciudată" vizita de două ore a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, având în vedere complexitatea inspecției.
Directorul general Rafael Grossi a declarat că AIEA va încerca să stabilească o "prezență permanentă" la centrală "pentru a preveni un accident nuclear și pentru a conserva cea mai mare centrală nucleară din Europa".
Energoatom, operatorul ucrainean al centralei nucleare Zaporizhzhia (ZNPP), a republicat în această dimineață pe canalul său Telegram câteva citate de la ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko.
El a spus televiziunii ucrainene:
„Misiunea AIEA trebuie să afirme că prezența armatei, prezența armelor în stație, reprezintă o amenințare reală la adresa siguranței nucleare. Acest lucru este evident.
Această misiune este unică deoarece nu există o analogie în istoria AIEA. Misiunile aveau loc la obiective care erau controlate de state. Dar nu a existat un astfel de format de misiune ca acum.
Recomandările și rapoartele AIEA ar trebui trimise Ucrainei și Energoatom. Și trebuie să punem în aplicare aceste recomandări și să eliminăm consecințele acțiunilor barbare ale ocupanților.
Dar pentru asta trebuie să avem acces la stație. Ar trebui returnat sub controlul Ucrainei”.