Linkuri accesibilitate

O femeie aprinde o lumânare în apartamentul ei dintr-un bloc de locuințe, distrus parțial după bombardamentele rusești. Foto: Serghei Șuzavkov / AFP)
O femeie aprinde o lumânare în apartamentul ei dintr-un bloc de locuințe, distrus parțial după bombardamentele rusești. Foto: Serghei Șuzavkov / AFP)

Războiul din Ucraina | Rusia pregătește un nou atac pentru capturarea Kievului

Rusia închide orice discuție de „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, iar Kievul a fost lovit cu drone. Se așteaptă ca SUA să decidă dacă vor furniza Ucrainei sistemul antiaerian Patriot.

07:06 15.12.2022

Aliații discută cum ar putea oferi rezistenței ucrainene un „avantaj decisiv” împotriva lui Putin


Aliații analizează în prezent modul în care poate fi accelerată rezistența Ucrainei împotriva invaziei lui Vladimir Putin, oferindu-i un „avantaj decisiv”, scrieSky News.
Un oficial occidental a declarat că în SUA au loc discuții privind modul în care echipamentele ar putea ajuta trupele ucrainene să „preîntâmpine” atacurile forțelor rusești.
De asemenea, acesta a declarat reporterilor că nu a existat o decizie de a „schimba pachetul de echipamente pe care îl oferim Ucrainei” atunci când a fost întrebat despre rachetele cu rază lungă de acțiune.

Oficialul a spus:
• „Există un număr de americani în Congres și în administrație interesați să analizeze traiectoria conflictului și să stabilească ce ar fi necesar pentru a oferi Ucrainei un avantaj decisiv fără a trece la o ofensivă împotriva Rusiei”.
• „Alternativa, care constă în a continua ca până acum – nu este nici ea atractivă.
• „Aceasta este munca care se desfășoară în SUA și cu aliații cheie din NATO.”
Oficialul a continuat spunând că nu există „linii roșii” cu privire la ceea ce ar putea fi furnizat Ucrainei, în condițiile în care rachetele rusești bombardează infrastructura civilă.
Comentariile vin după ce au apărut informații potrivit cărora președintele Joe Biden ar urma să aprobe trimiterea unei baterii de rachete Patriot în Ucraina pentru a ajuta la doborârea rachetelor Rusiei.

07:19 15.12.2022

Șeful apărării din Marea Britanie: Rusia se confruntă cu o „lipsă critică” de obuze de artilerie. „Dulapul este gol”

Capacitatea Moscovei de a desfășura operațiuni terestre în Ucraina „se diminuează rapid”, a declarat șeful forțelor armate britanice.

Adm. Sir Tony Radakin a declarat miercuri în audiența grupului de reflecție al Royal United Services Institute (RUSI) că Kremlinul plănuise un război de scurtă durată în Ucraina și, în schimb, s-a trezit implicat într-un conflict care durează de aproape 10 luni.

„Așadar, permiteți-mi să-i spun lui Putin în seara asta ce probabil că le este frică să-i spună propriii generali și miniștri”, a spus șeful militar. „Rusia se confruntă cu o penurie critică de muniții de artilerie. Aceasta înseamnă că capacitatea lor de a desfășura operațiuni la sol ofensive cu succes scade rapid.

Nu există niciun mister cu privire la motivul pentru care acesta este cazul. Putin a plănuit un război de 30 de zile, dar armele rusești trag acum de aproape 300 de zile. Dulapul este gol. Din punct de vedere moral, conceptual și fizic, forțele lui Putin se epuizează”.

Declarația amiralului este cea mai recentă dintr-o serie de afirmații similare ale liderilor și oficialilor occidentali și ucraineni.

La începutul acestei luni, Mykhailo Podolyak, un consilier principal al președintelui ucrainean, a declarat că crede că Rusia are suficiente rachete de croazieră pentru doar „două sau trei” lovituri în masă împotriva Ucrainei – iar primul său lot de drone iraniene aproape s-a epuizat.

07:28 15.12.2022

Președintele Zelenski: Pregătim acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara că Ucraina pregăteşte acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene a ţării şi a spus că a avut o şedinţă pe această temă cu Statul Major al armatei ucrainene, după ce s-au înregistrat „progrese importante” pentru înzestrarea Ucrainei cu sisteme mai moderne şi mai puternice de „protecţie a cerului”.

„Astăzi am avut o şedinţă a Statului Major. Am vorbit, în special, despre protecţia cerului. Ne consolidăm în mod constant apărarea aeriană şi apărarea antidronă. Şi facem totul pentru a obţine sisteme mai moderne şi mai puternice pentru Ucraina.

Săptămâna aceasta am făcut progrese importante în ceea ce priveşte problema apărării aeriene. (...) Pregătim acorduri care vor consolida capacităţile noastre de apărare şi vor oferi Ucrainei mai multe capacităţi operaţionale”, a spus Volodimir Zelenski miercuri, în mesajul video transmis compatrioţilor ca în fiecare seară.

Potrivit CNN, administraţia lui Joe Biden s-ar pregăteti să trimită sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, o decizie oficială putând a fi anunţată chiar în această săptămână. Odată ce planurile vor fi finalizate, se aşteaptă ca sistemele Patriot să fie expediate rapid în zilele următoare, iar ucrainenii vor fi instruiţi să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania.

Autorităţile ucrainene cer de luni de zile baterii Patriot, dar nu au confirmat deocamdată că SUA au fost de acord să le trimită.


În acelaşi timp, Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că va continua demersurile pentru crearea unui tribunal special pentru agresiunea rusă şi pentru a-i trage la răspundere pe toţi cei responsabili de aceasta.

„Astăzi am făcut apel la prietenii noştri din Europa şi la membrii Parlamentului European să îşi intensifice eforturile pentru ca tribunalul să devină în sfârşit operaţional. Statul terorist trebuie să poarte responsabilitatea pentru fiecare oraş ucrainean incendiat, pentru fiecare viaţă distrusă a poporului nostru”, a menţionat Zelenski.

07:38 15.12.2022

John Kirby: Negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului ar trebui lăsate în seama președintelui Zelenski

Purătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri pentru CNN că orice discuții privind oportunitatea de a negocia cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar trebui lăsate „în seama președintelui Zelenski, nu a Statelor Unite”, recunoscând totodată că evaluările inițiale potrivit cărora războiul s-ar putea încheia până la sfârșitul anului par puțin probabile.

„Cu siguranță ne-ar plăcea să se încheie, dacă nu astăzi, atunci înainte de sfârșitul acestui an, care, desigur, se apropie rapid. Cred că, doar având în vedere ceea ce vedem în aer și pe teren în Ucraina, este dificil să concluzionăm că acest război se va încheia până la sfârșitul anului”, a declarat Kirby.

El a continuat: „Ambele părți poartă încă în lupte violente în Donbas, în special în și în jurul Bahmut – o zonă mică, comparativ cu alte bătălii din Ucraina din ultimele nouă luni, dar lupte foarte intense – iar rușii sunt în poziții defensive în tot sudul țării, în timp ce ucrainenii continuă să încerce să preseze. Așadar, se duc lupte active în acest moment, ne așteptăm ca acest lucru să continue o perioadă de timp în continuare.”

Kirby a precizat că, deși analiștii militari au sugerat că înghețurile de iarnă ar putea provoca o pauză în confruntări, deoarece condițiile devin mai puțin ideale pentru luptele în aer și la sol în Ucraina, „nu ne așteptăm ca luptele să se oprească în lunile de iarnă care vor urma”.

„Așadar, niciun indiciu, cu siguranță nicio așteptare că, până la sfârșitul anului, va exista un sfârșit al războiului – asta nu înseamnă, totuși, după cuvântul dumneavoastră, aspirație, că nu ne-ar plăcea să vedem asta, doar că niciunul dintre indicatori nu arată în această direcție”, a adăugat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG