Linkuri accesibilitate

SUA încearcă să stabilească de ce s-a prăbușit avionul șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin


HAWAII-WILDFIRES/
HAWAII-WILDFIRES/

Președintele Joe Biden a spus că oficialii americani încearcă să stabilească cu exactitate cum a fost doborât avionul mercenarilor Wagner, fără a lăsa supraviețuitori, dar a refuzat să facă speculații despre sfârșitul șefului grupării private paramilitare, Evgheni Prigojin.

Rusia l-a criticat vineri pe Biden pentru că a spus că nu este deloc surprins de sfârșitul lui Prigojin și că a fost ucis într-un accident de avion și a avertizat că nu este potrivit ca Washingtonul să facă astfel de remarci, relatează Reuters.

Întrebat de reporteri despre accidentul aviatic în care ar fi murit Evgheni Prigojin și despre ce crede el că a doborât avionul liderului Wagner în Rusia, Biden a spus: că nu are „libertatea de a vorbi despre asta. Încercăm să aflăm exact, dar nu am nimic de spus.”

Președintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiei lui Prigojin, la 24 de ore după ce avionul privat al grupării de mercenari s-a prăbușit la două luni după ce acesta a condus o revoltă împotriva șefilor armatei ruse.

Kremlinul a declarat vineri că sugestiile occidentale conform cărora șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost ucis la ordinul său, sunt o „minciună absolută”, dar a refuzat să confirme categoric moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor.

„Există acum multe speculații cu privire la acest accident aviatic și la moartea tragică a pasagerilor avionului, inclusiv Evgheni Prigojin. Desigur, în vest, toate aceste speculații sunt prezentate dintr-un unghi binecunoscut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă online, citat de The Guardian.

„Toate acestea sunt o minciună absolută, iar atunci când relatați despre această problemă ar trebui să vă bazați pe fapte. Încă nu există multe fapte. Ele trebuie stabilite în cursul anchetei.”

Peskov a adăugat că o anchetă asupra accidentului aviatic de miercuri seară, în care Vladimir Putin a spus că Prigojin și asociații săi au fost uciși conform informațiilor preliminare, continuă.

Președintele rus nu s-a întâlnit recent cu Prigojin, a adăugat Peskov.

El a mai spus că nu știe dacă Putin va participa la înmormântarea lui Prigojin, dar că președintele are „un program foarte plin”.

Peskov a mai spus că mercenarii Wagner nu au un statut oficial legal.

El a adăugat că Wagner a existat ca un grup care a adus o „mare contribuție” la campania militară a Rusiei în Ucraina și a lăudat „eroismul” luptătorilor săi.

Mercenarii Wagner au încercat în iunie să mărșăluiască pentru scurt timp spre Moscova, într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin de la Apărare, o rebeliune condamnată de Putin și numită „înjunghiere în spate” perfidă.

Analiştii spun că, în timp ce brandul grupului de mercenari Wagner va fi inevitabil slăbit de moartea liderului său, pe de altă parte succesele sale anterioare vor servi la inspirarea altor grupuri de mercenari afiliate statului rus să apară, deşi într-un format diferit, cu probabilitatea un control mai mare de la Kremlin.

„Acest proces poate implica, de asemenea, rebranding, iar companiile din orbita Wagner se pot împărți în entități separate pe baza ariei funcționale, care pot fi naționalizate sau menținute ca entități cvasi-independente”, a declarat pentru AFP Catrina Doxsee, director asociat și membru asociat la Proiectul Amenințări Transnaționale al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Președintele rus, spune Doxsee, a văzut în revolta din iunie cât este de „periculos” să ofere prea multă putere și responsabilitate unui singur om.

„Deși este probabil ca Rusia să încerce să perpetueze modelul PMC (companii private militare - n.r.) pentru politică externă și asistență în materie de securitate, este probabil ca piața PMC-urilor să se diversifice departe de monopolul Wagner pentru a preveni repetarea provocării lui Prigojin la adresa regimului”, a adăugat ea.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG