Linkuri accesibilitate

Rusia susține că a scufundat ultima navă de război a Ucrainei


Nava Iurii Olefirenko, despre care Rusia susține că ar fi distrus-o luni în portul Odesa
Nava Iurii Olefirenko, despre care Rusia susține că ar fi distrus-o luni în portul Odesa

Rusia susține că a distrus ultima navă de război a forțelor navale ucrainene, despre care spune că era staționată în portul din sudul Odesa.

„La 29 mai, o lovitură de înaltă precizie a forțelor aeriene ruse asupra unui loc de ancorare a navelor din portul Odesa a distrus ultima navă de război a marinei ucrainene, Yuri Olefirenko”, a declarat armata rusă în briefing-ul zilnic.

AFP, care a transmiș știrea, nu a putut confirma în mod independent informația.
Un purtător de cuvânt al marinei ucrainene a refuzat să comenteze.

Iurii Olefirenko este o navă de debarcare de dimensiuni medii pentru trupe și vehicule.

Inițial numită Kirovograd, nava a fost redenumită în 2016 în onoarea unui marinar ucrainean ucis lângă Mariupol în 2015, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decorat echipajul navei în iunie 2022.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG