Linkuri accesibilitate

Rusia publică imagini cu Sokolov după ce Ucraina a anunțat că l-a ucis pe comandantul flotei ruse de la Marea Neagră


 Într-un videoclip publicat de ministerul apărării, Sokolov apare la o videoconferință cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, și alți amirali de top și șefi de armată.
Într-un videoclip publicat de ministerul apărării, Sokolov apare la o videoconferință cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, și alți amirali de top și șefi de armată.

​​​​​​​Ministerul rus al Apărării a publicat marți imagini în care îl arată pe Viktor Sokolov, comandantul flotei Mării Negre, la o reuniune a consiliului de apărare prin apel video, la o zi după ce Ucraina a susținut că l-ar fi ucis într-un atac asupra sediului flotei ruse din Sevastopol.

Într-un videoclip publicat de ministerul apărării, Sokolov apare la o videoconferință cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, și alți amirali de top și șefi de armată.

Forțele speciale ucrainene au declarat luni că l-au ucis pe Sokolov, principalul amiral al Moscovei în Crimeea, împreună cu alți 33 de ofițeri, într-un atac cu rachete săptămâna trecută, care a fost programat să coincidă cu o întâlnire a oficialilor marinei ruse.

Kremlinul a declarat marți că nu a „primit nicio informație” despre presupusa moarte a lui Sokolov de la ministerul apărării.

Armata ucraineană a declarat că atacul de vineri a vizat o întâlnire a conducerii marinei ruse în orașul Sevastopol.

„După lovitura de la sediul Flotei ruse de la Marea Neagră, 34 de ofițeri au murit, inclusiv comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră. Alți 105 ocupanți au fost răniți. Clădirea sediului nu poate fi restaurată", au transmis forțele speciale ucrainene în mesajul de pe Telegram.

Reuters a emis încă de la publicarea știrii suspiciuni cu privire la modalitatea în care au reușit ucrainenii să numere morții și răniții din atac și a constatat că și forțele rusești și cele ucrainene exagerează pierderile inamice și le minimalizează pe cele proprii de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au confirmat vineri atacul ucrainean, spunând că cel puțin o rachetă a lovit sediul flotei, fără a oferi și alte detalii.

Kievul a intensificat atacurile în Marea Neagră și Crimeea, în timp ce forțele ucrainene contin contraofensiva început în urmă cu aproximativ patru luni, menită să recupereze teritoriul ocupat de ruși.

Amiralul Viktor Sokolov, 61 de ani, este născut în Republica Moldova și a fost numit la conducerea flotei ruse la Marea Neagră în luna septembrie a anului trecut.

Potrivit unor surse occidentale, el ar fi decis personal atacuri vizând instalaţii civile în Ucraina, ceea ce-l face pasibil de crime de război.

Absolvent al Şcolii Navale Superioare Frunze, din Sankt Petersburg, orașul de baștină al lui Vladimir Putin, amiralul Sokolov şi-a început cariera pe nave lansatoare de torpile şi dragoare de mine, după care a ocupat posturi înalte în flota rusă la Pacific, în care a petrecut 15 ani.

În 2013 a fost numit comandant al Flotei ruse de Nord.

Din această funcţie, a condus o campanie de luptă la Marea Mediterana, în largul Siriei, unde era angajat un detaşament de nave din Flota de Nord, din care făcea parte unicul portavion rusesc, „Amiral Kuzneţov”, victima mai multor avarii.

Pe 10 august 2022, a fost numit prin decret al ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu comandant interimar al Flotei ruse la Marea Neagră, succedându-i amiralului Igor Osipov.

În septembrie, el a fost numit comandantul acestei flote şi a primit stelele de amiral în martie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG