Linkuri accesibilitate

Uciderea unui deputat prorus care a torturat civili, revendicată de spionajul ucrainean


Mihail Filiponenko este acuzat că a organizat temnițe pentru civili și prizonieri de război în regiunea Luhansk și că a torturat personal civili ucraineni care au refuzat să se predea puterii proruse din Luhanskul ocupat.
Mihail Filiponenko este acuzat că a organizat temnițe pentru civili și prizonieri de război în regiunea Luhansk și că a torturat personal civili ucraineni care au refuzat să se predea puterii proruse din Luhanskul ocupat.

Agenția militară de spionaj a Ucrainei a revendicat miercuri asasinarea, cu o mașină-capcană, a unui deputat susținut de Rusia în orașul ocupat Luhansk, operațiune despre care a spus că a fost făcută cu forțele locale de rezistență.

Mihail Filiponenko, parlamentar într-o adunare locală instalată de Rusia, activa în mișcarea separatistă prorusă din Luhansk încă din 2014, transmit Reuters și The Guardian.

El a servit ca unul dintre comandanții de top în armata așa-numitei Republici Populare Luhansk.

Spionajul ucrainean spune că Filiponenko a fost eliminat într-o explozie cu o mașină-capcană miercuri dimineață, scrie Reuters.

Mihail Filiponenko, un deputat pro-rus și fost milițian din estul Ucrainei ocupate, s-a îndreptat spre o mașină în fața casei sale miercuri dimineață și a fost imediat spulberat în bucăți, a titrat și presa rusă.

Serviciul de Informații Militare din Ucraina a revendicat imediat responsabilitatea pentru asasinat.

„Da, a fost operațiunea noastră”, a declarat Andrei Cernîiak, reprezentant al Direcției de Informații Militare a Ucrainei, cunoscută și sub numele de GUR, pentru Politico într-o conversație telefonică despre atacul cu mașină-capcană.

Informațiile militare au lucrat împreună cu partizanii ucraineni locali pentru a se pregăti pentru asasinarea lui Filiponenko, spune GUR într-un comunicat.

„După ce un dispozitiv exploziv a fost detonat în mașina lui Mihail Filiponenko, deputatul Consiliului Popular a primit răni incompatibile cu viața”, a anunțat spionajul ucrainean.

Filiponenko s-a născut la Luhansk și a studiat la Kiev, capitala Ucrainei.

Cu toate acestea, în 2014 s-a alăturat mercenarilor susținuți de ruși care au preluat puterea și l-au ajutat pe președintele rus Vladimir Putin să preia puterea în teritoriile ocupate din Luhansk și Donețk, regiuni din estul Ucrainei.

Filiponenko este acuzat că a organizat temnițe pentru civili și prizonieri de război în regiunea Luhansk.

„El a fost implicat în organizarea lagărelor de tortură în teritoriile ocupate din regiunea Luhansk, unde prizonierii de război și ostaticii civili au fost supuși unor torturi inumane. Filiponenko însuși a torturat personal cu brutalitate oameni”, au declarat serviciile de informații militare ale Ucrainei.

GUR a dezvăluit adresa exactă la care locuia Filiponenko în Luhansk și a adăugat că spionii Ucrainei știu unde locuiesc și alți colaboratori de seamă în teritoriile ocupate.

„Toți criminalii de război vor fi pedepsiți”, a spus GUR.

În septembrie, Filiponenko a fost ales în parlamentul regional al așa-zisei republici Populare Luhansk pe care președintele rus Vladimir Putin a proclamat-o „independentă” alături de alte trei regiuni ucrainene.

Exploziile cu bombe care vizează oficiali înalți instalați de ruși în părțile ocupate ale Ucrainei sunt un eveniment obișnuit de când Rusia a invadat Ucraina cu zeci de mii de soldați în februarie 2022.

Luhansk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat de la începutul invaziei sale, lucru pe care Kievul și aliații săi occidentali îl resping cu fermitate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG