Linkuri accesibilitate

Șeful NATO: „Armata rusă era a doua cea mai puternică din lume. Acum este a doua cea mai puternică din Ucraina”


Șeful NATO, Jens Stoltenberg a fost ironic la adresa Rusiei
Șeful NATO, Jens Stoltenberg a fost ironic la adresa Rusiei

Ucraina înregistrează progrese în contraofensiva sa începută în luna iune pentru recuperarea teritoriului confiscat de Rusia, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chiar dacă avansarea a fost destul de lentă din cauza câmpurilor minate rusești.

Șeful NATO a fost, însă, extrem de ironic la adresa Rusiei, despre care a spus că din a doua ce mai puternică armată din lume a ajuns cea mai puternică a doua armată din Ucraina.

„Ucrainenii câștigă teren treptat. Au reușit să depășească liniile defensive ale forțelor ruse și merg înainte”, a declarat Stoltenberg joi dimineață în fața eurodeputaților din Parlamentul European, citat de Reuters.

De la lansarea ofensivei, Kievul s-a străduit să străpungă liniile rusești și s-a confruntat cu critici tot mai mari în mass-media occidentală privind concentrarea forțelor sale în locuri greșite.

Cu toate acestea, a înregistrat mici succese prin preluarea controlului asupra satelor mici sau a unor mici zone. Stoltenberg a spus că era de așteptat ca ofensiva să avanseze lent.

„Nimeni nu a spus vreodată că acest lucru va fi ușor”, a menționat el. „Niciodată în istorie nu am văzut atât de multe mine pe câmpul de luptă cum vedem astăzi în Ucraina. Deci, era evident că acest lucru va fi extrem de dificil".

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că forțele lor au reușit să treacă de prima linie de apărare a Rusiei, dar acum se confruntă cu alte linii în zonele în care Moscova a avut timp să construiască fortificații și câmpuri minate.

„Cu toate acestea, fac progrese. Poate nu atât de mult pe cât am sperat, dar câștigă teren treptat", a spus șeful NATO. „Câteva sute de metri pe zi, adică atunci când ucrainenii câștigă teren, rușii pierd teren”.

Lăudând forțele ucrainene pentru realizările lor pe câmpul de luptă, el a adăugat: „Punctul de plecare este că armata rusă era a doua cea mai puternică din lume. Iar acum armata rusă este a doua cea mai puternică din Ucraina. Acest lucru este destul de impresionant pentru ucraineni”, a spus el.

Capturarea localității Robotîne a fost anunțată la începutul săptămânii trecute.

Aflată la doar câțiva kilometri de locul în care trupele ucrainene se aflau la începutul contraofensivei, aceasta a marcat o realizare semnificativă în depășirea unei linii inițiale de apărare rusă pregătită în timpul iernii.

Reușita armatei ucrainene, chiar dacă în față incipientă sugerează o deplasare mai spre sud, cu scopul de a ajunge la Marea Azov și pentru a rupe liniile de logistică și comunicații rusești cu trupele din Herson și Crimeea.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba a dat o replică extrem de dură criticilor contraofensivei ucrainene spunând că nu fac decât să „scuipe” pe fețele soldaților ucraineni care duc această luptă înverșunată și că ar trebui „să tacă din gură”.

„Să critici ritmul lent al contraofensivei echivalează cu un scuipat pe fața soldatului ucrainean care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând kilometru cu kilometru de pământ ucrainean”, le-a declarat Kuleba jurnaliștilor la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE de la Toledo/Spania, preluat de The Guardian.

The New York Times a citat oficiali occidentali care au spus că ofensiva a făcut progrese limitate pentru că Ucraina nu și-ar fi plasat unde trebuie trupele.

„Aș recomanda tuturor criticilor să tacă, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri un centimetru pătrat”, a spus Kuleba săptămâna trecută într-o conferință de presă alături de ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.

Ucraina a fost sub presiunea SUA la începutul lunii august să-și concentreze contraofensiva pe frontul de sud, de teamă că efortul său s-ar extinde prea mult.

Pe lângă încercarea de a pune presiune pe două puncte principale din sud, Ucraina a atacat în jurul Bahmutului, în est, strategie care a derutat Washingtonul.

În schimb, oficialii militari de la Kiev susțin că Ucraina este obligată să lupte de un front cât mai larg, fără sprijin aerian semnificativ și că trebuie să răspundă la noi atacuri rusești.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG