Linkuri accesibilitate

SUA acuză Africa de Sud că a furnizat arme Rusiei


Președintele sud-african Cyril Ramaphosa
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa

Ambasadorul SUA în Africa de Sud a acuzat țara că furnizează arme Rusiei, în ciuda declarației de neutralitate pe care a făcut cu privire la războiul din Ucraina.

Reuben Brigety a susținut că o navă rusească a fost încărcată cu muniție și arme în Cape Town în decembrie anul trecut, transmite BBC.

Biroul președintelui Cyril Ramaphosa a declarat că este dezamăgit de aceste afirmații și a spus că nu există nicio dovadă care să susțină aceste acuzații.

Brigety a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Pretoria, că Washingtonul are îngrijorări cu privire la poziția țării față de conflict.

El s-a referit la andocarea unei nave de marfă în baza navală din Simon's Town între 6 și 8 decembrie anul trecut, despre care a spus că are informații că a fost încărcată cu arme și muniții la revenirea în Rusia.

Prezența navei, Lady R, a stârnit suspiciuni la acea vreme și multe semne de întrebare unor politicieni locali.

„Înarmarea rușilor este extrem de gravă și nu considerăm că această problemă este rezolvată”, a spus Brigety, într-o acuzație care i-a luat pe nepregătite pe oficialii din Africa de Sud.

În urma acuzațiilor, guvernul sud-african a anunțat demararea unei anchete independente conduse de un judecător pensionar, a declarat un purtător de cuvânt al biroului președintelui.

SUA sunt de luni de zile critice cu privire la relația Africii de Sud cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat joi jurnaliştilor că SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la Lady R în discuțiile cu oficiali sud-africani.

El a spus că SUA sunt împotriva oricărei țări „care va lua măsuri pentru a sprijini războiul ilegal și brutal al Rusiei în Ucraina”, dar nu a spus și care vor fi consecințele pentru Africa de Sud dacă afirmațiile se vor dovedi adevărate.

Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la participarea Africii de Sud la exerciții militare cu Rusia și China în timpul aniversării invaziei Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG