Linkuri accesibilitate

Președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă finanțarea pentru Ucraina


Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, se află între ciocan și nicovală.
Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, se află între ciocan și nicovală.

După luni de întârziere, președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă finanțarea pachetului de ajutor pentru Ucraina.

Liderul republican al Camerei, Steve Scalise, a declarat vineri reporterilor că președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a discutat cu oficialii Casei Albe despre un pachet care s-ar abate de la pachetul de securitate externă de 95 de miliarde de dolari al Senatului și ar include mai multe cereri republicane.

„Nu s-a ajuns la niciun acord”, a spus Scalise. „Evident că ar trebui să se ajungă la un acord nu doar cu Casa Albă, ci și cu propriii noștri membri”.

Mike Johnson s-a confruntat cu o presiune crescândă, pe de o parte din partea președintelui Joe Biden, pentru acordarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, pe de altă parte din partea republicanilor din aripa dură a partidului din care face parte, care se opun ferm asistenței suplimentare acordate Ucrainei.

Johnson urmează să călătorească vineri la clubul Mar-a-Lago din Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump, care a spus că va negocia încetarea conflictului în timp ce încearcă să împingă SUA pe o poziție mai izolaționistă.

Senatorul Markwayne Mullin, un republican din Oklahoma care lucrează îndeaproape cu membrii Camerei Reprezentanților, a declarat săptămâna aceasta că el și Trump au discutat cu Johnson „în profunzime” despre cum să promoveze ajutorul Ucrainei.

Nu este clar dacă Trump va acorda vreun sprijin politic, dar Mullin a spus că speră să-l determine pe fostul președinte să susțină pachetul de ajutor pentru Ucraina, mai ales acum că slujba lui Johnson este în joc.

Marjorie Taylor Greene, o republicană din Georgia, a amenințat că va încerca să-l înlăture pe Johnson din funcția de președinte ale Camerei și a avertizat că avansarea finanțării pentru Ucraina n-ar fi decât o dovadă că acesta ar trebui schimbat din funcție.

Între timp, Johnson a purtat conversații cu Casa Albă despre legislația care ar structura o parte din finanțarea Kievului sub formă de împrumuturi și ar deschide calea pentru ca SUA să exploateze activele înghețate ale băncii centrale ruse.

Johnson a făcut, de asemenea, eforturi pentru ca administrația Biden să aprobe exporturile de gaze naturale lichefiate și să schimbe politica SUA de la granița cu Mexicul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG