Linkuri accesibilitate

Foști lucrători din industria rusă a apărării, arestați de succesorul KGB pentru spionaj în favoarea Ucrainei


FSB i-a acuzat de spionaj, pentru că ar fi furnizat informații militare ucrainenilor și pentru că le-ar fi predat acestora documentele tehnice ale modelelor folosite la fabricarea sistemelor și echipamentelor de arme pentru Forțele Aeriene ale Rusiei.

Serviciul de securitate rus al FSB a anunțat marți că a arestat un grup de foști lucrători din industria apărării pe care îi suspectează că ar furniza Ucrainei informații militare sensibile și că plănuiesc acțiuni de sabotaj.

FSB i-a acuzat de spionaj, pentru că ar fi furnizat informații militare ucrainenilor și pentru că le-ar fi predat acestora documentele tehnice ale modelelor folosite la fabricarea sistemelor și echipamentelor de arme pentru Forțele Aeriene ale Rusiei, transmite Reuters, care preia un comunicat al serviciului de securitate.

Într-o declarație făcută marți, succesorul fostului KGB a spus că același grup intenționa să arunce în aer infrastructura de transport, cum ar fi liniile de cale ferată din regiunile rusești Kursk și Belgorod, utilizate de forțele rusești care luptă în Ucraina.

FSB a declarat că a deschis dosare penale foștilor lucrători sub acuzația de săvârșire de trădare de stat și pregătire de acte de sabotaj.

„Suspecții au fost reținuți și fac mărturisiri”, a mai spus FSB.

„Au fost confiscate explozivi din plastic cu o masă totală de peste 4 kg, patru detonatoare, proiecte militare și bunuri folosite în scopuri militare, precum și 150.000 de dolari”, se arată în comunicat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG