Linkuri accesibilitate

Primele tancuri Abrams au ajuns în Ucraina


Tancuri Abrams
Tancuri Abrams

Oficialii americani au anunțat sosirea primului lot de tancuri Abrams fabricate în SUA și promise Ucrainei.

Mai multe tancuri M1 Abrams vor fi trimise în lunile următoare, potrivit declarațiilor făcute sub protecția anonimatului de doi oficiali americani din domeniul apărării. Ei au spus că tancurile trimise în Ucraina încă de sâmbătă fac parte dintr-un lot de 31 pe care administrația Biden le-a promis Kievului.

Primele tancuri Abrams de fabricație americană au fost livrate Ucrainei, a anunțat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe canalul său de Telegram.

Zelenski nu a oferit mai multe detalii, dar oficialii americani au spus că două plutoane de tancuri au fost livrate în Ucraina, ceea ce înseamnă între opt și 10 tancuri, explică New York Times.

„Abrams se află deja în Ucraina și se pregătește să ne întărească brigăzile”, a scris Zelenski. El a adăugat că este „recunoscător aliaților”.

Tancurile au ajuns cu câteva luni înainte de estimările inițiale și la timp pentru a fi folosite în contraofensiva Kievului împotriva forțelor ruse.

Tancurile Abrams vor putea fi folosite de forțele ucrainene pentru a recupera teritoriul confiscat de ruși, din estul și sudul Ucrainei, unde contraofensiva a început de aproape patru luni fără progrese majore.

Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a avertizat că tancurile Abrams ar trebui să fie dislocate și adaptate „pentru operațiuni foarte specifice, bine realizate”, altfel riscă să fie distruse.

Dacă vor fi trimise în primele linii pentru a încerca să treacă prin apărarea rusă, a spus generalul Budanov săptămâna trecută într-un interviu acordat unui blog militar american, acestea nu vor avea o viață prea lungă pe câmpul de luptă, a spus el.

Tancurile, a explicat Budanov, trebuie folosite în acele operațiuni inovatoare, dar foarte bine pregătite.

Decizia americană de a dona tancurile Abrams a deblocat transferul de la națiunile europene a câtorva zeci de tancuri Leopard de fabricație germană, o altă armă occidentală sofisticată, pe care Berlinul nu a fost dispus să o ofere fără un angajament similar din partea Statelor Unite.

Marea Britanie a livrat cel puțin 14 dintre tancurile sale Challenger 2 în primăvară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG