Linkuri accesibilitate

Ucraina: Moscova și-a retras majoritatea trupelor din Belarus


Armata rusă a folosit teritoriul belarus în primul rând ca teren de antrenament.

Ca parte a ultimei rotații militare, Rusia și-a retras aproape toate trupele din Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Grăniceri, Andrii Demcenko, pe 14 iulie.

După cum a explicat purtătorul de cuvânt, armata rusă a folosit teritoriul belarus în primul rând ca teren de antrenament.

„Din fericire, numărul soldaților ruși în zonele de antrenament din Belarus a scăzut constant”, a dezvăluit el la o conferință de presă, citat de Kiev Independent.

„Până de curând, am estimat numărul lor la 2.000 de soldați, dar acum a avut loc o altă rotație și aproape tot personalul rus a fost retras de pe teritoriul Belarus”.

Demcenko nu a exclus însă posibilitatea ca Rusia să redistribuie trupe în țară cândva în viitor.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nu există informații sigure cu privire la prezența mercenarilor Grupului Wagner în spatele graniței de nord a Ucrainei.

Contractorii Wagner urmau să plece în Belarus în urma insurecției de scurtă durată a liderului lor, Evgheni Prigojin, împotriva Kremlinului din 23-24 iunie.

Jurnaliștii au scris despre construirea unei noi tabere militare în apropierea orașului Osipovici, la 200 de kilometri de granița cu Ucraina, despre care s-a presupus că este destinată mercenarilor lui Prigojin.

Minskul a negat că instalația este menită să găzduiască mercenari Wagner, spunând că este destinată forțelor de apărare teritoriale din Belarus.

Potrivit lui Demcenko, situația la granița ucraineană-belarusă rămâne stabilă, iar Serviciul de Grăniceri de Stat nu observă o putere semnificativă pentru o altă incursiune a inamicului de pe teritoriul belarus.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG