Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană propune extinderea protecției temporare pentru persoanele care fug de războiul din Ucraina


Emigrați din Ucraina, la terapie

Comisia Europeană a propus marți o extindere a termenului pentru protecția persoanelor care fug din Ucraina de la 4 martie 2024 până la 3 martie 2025, pentru a oferi „certitudine și sprijin pentru peste 4 milioane de persoane care se bucură de protecție în întreaga UE”.

Uniunea Europeană a activat o directivă de protecție temporară în martie 2022, iar statele membre au convenit în unanimitate să o prelungească automat cu un an.

„Comisia consideră că motivele pentru protecția temporară persistă și că, prin urmare, protecția temporară ar trebui prelungită ca răspuns necesar și adecvat la situația actuală, volatilă, care nu este încă favorabilă întoarcerii în siguranță și durabilă a celor care beneficiază de protecție temporară în UE”, transmite Comisia într-un comunicat remis presei marți.

De la activarea protecției temporare, care a avut loc la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, statele membre „au dat dovadă de o solidaritate fără precedent cu poporul ucrainean, nu numai prin primirea lor în țările lor, ci și prin eforturi concrete pentru facilitează includerea lor în societate”, a spus comisia.

Propunerea Comisiei va trebui adoptată de Consiliul European.

Directiva privind protecția temporară oferă protecție imediată și acces la drepturi în UE, inclusiv drepturi de ședere, acces la piața muncii, locuințe, asistență socială, asistență medicală și de altă natură.

Platforma de Solidaritate cu Ucraina, înființată de comisie la începutul războiului, ajută la coordonarea problemelor operaționale și a sprijinului pe teren între instituțiile UE, statele membre ale UE și țările asociate Schengen, precum și organizațiile internaționale și autoritățile ucrainene.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG