Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán: Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei


Viktor Orbán a criticat Comisia Europeană pentru că solicită noi fonduri pentru a susține Ucraina și pentru „creşterea salariilor birocraţilor de la Bruxelles”.
Viktor Orbán a criticat Comisia Europeană pentru că solicită noi fonduri pentru a susține Ucraina și pentru „creşterea salariilor birocraţilor de la Bruxelles”.

Update: Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei și nu este dispusă să contribuie cu bani suplimentari pentru a finanța costurile crescute ale serviciului datoriilor ale UE, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán la postul de radio de stat.

„Un lucru este clar, noi, ungurii nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde au ajuns fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”, a spus Orbán.

„Și ni se pare cu totul ridicol și absurd că ar trebui să contribuim cu mai mulți bani pentru a finanța costurile serviciului datoriei unui împrumut de la care încă nu am primit fondurile pe care suntem îndreptățiți să le obținem.”

Știrea inițială

Premierul ungar Viktor Orbán a lansat joi un atac virulent împotriva executivului comunitar, pe care-l acuză într-un clip video lansat pe Facebook înainte de summitul european, că a adus Uniunea Europeană „în pragul falimentului”.

El a criticat Comisia Europeană pentru că solicită noi fonduri pentru a susține Ucraina și pentru „creşterea salariilor birocraţilor de la Bruxelles”, după ce executivul comunitar a cerut statelor membre să-și suplimenteze contribuţiile la buget. „Toată lumea are o singură întrebare la Bruxelles acum: unde s-au dus banii?”, a spus Orbán, citat de Agerpres.

El s-a referit la amendamentul propus de Comisie la bugetul UE prin care ar cere„contribuţii suplimentare de sute de miliarde din partea statelor membre”, „fonduri de încă 50 de miliarde de euro, „astfel încât să le poată da Ucrainei, deşi nu poate justifica cum au fost folosiţi banii cu care deja am contribuit”.

„Ei vor mulţi bani din partea statelor membre pentru a plăti dobânzile pentru împrumuturile efectuate” şi din care „Polonia şi Ungaria nu au primit până în prezent niciun cent”, a continuat Orban, făcând referire la fondurile ce revin Ungariei şi Poloniei în planul european de redresare în urma pandemiei, dar care au fost blocate de Comisia Europeană pentru aceste două ţări în urma conflictelor cu ele legate de statul de drept.

Orban mai spune că CE vrea mai mulți bani pentru migrație, nu pentru a proteja frontierele, ci pentru a aduce migranți în UE Mai mult, a adăugat premierul ungar, Comisia Europeană „vrea mai mulţi bani pentru migraţie, nu pentru a proteja frontierele, ci pentru a aduce migranţi” în UE. „Şi, desigur, nu au uitat de ei înşişi. Cer miliarde de euro pentru a creşte salariile birocraţilor de la Bruxelles”, mai remarcă Orbán.

Aşadar, „vrem în primul rând să ştim cum au fost cheltuiţi toţi banii cu care am contribuit. Şi apoi vrem un răspuns la întrebarea cine este responsabil pentru împingerea UE în pragul falimentului”, a concluzionat premierul ungar.

El declarase deja că cererea Comisiei Europene ca statele UE să-şi majoreze contribuţiile la bugetul comunitar este „inacceptabilă”, mai ales că Bruxellesul i-a blocat Ungariei nu doar fondurile pentru PNRR, ci şi pe cele din politica de coeziune.

Comisia Europeană le-a cerut săptămâna trecută statelor UE o contribuţie suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru gestionarea migraţiei şi investiţii în surse de energie verde.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins la rândul său propunerea Bruxellesului şi a cerut să fie folosiţi banii deja disponibili, argumentând că sumele alocate unor capitole bugetare, cum ar fi fondurile de coeziune sau cele din mecanismul european de rezilienţă (planul european de redresare în urma pandemiei), nu sunt folosite deplin şi există de asemenea posibilităţi pentru economii în cheltuielile administraţiei europene.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG