Linkuri accesibilitate

Trudeau anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina. Acorduri bilaterale în timpul vizitei premierului ucrainean


Premierul Justin Trudeau a anunțat marți o serie de noi măsuri militare, economice și culturale pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia, în timp ce a găzduit o vizită a omologului său ucrainean la Toronto.

Noua asistență canadiană include mii de puști de asalt, zeci de mitraliere și milioane de cartușe pentru a ajuta armata ucraineană să lupte cu invadatorii ruși.

Trudeau și premierul ucrainean Denis Șmihal au semnat, de asemenea, un nou acord pentru a ajuta tinerii ucraineni și canadieni să lucreze și să călătorească în cele două țări, împreună cu o actualizare a acordului de liber schimb Canada-Ucraina existent.

Canada impune, de asemenea, noi sancțiuni împotriva a 14 ruși și a 34 de entități rusești, precum și nouă organizații legate de sectorul financiar din Belarus, din cauza sprijinului acordat invaziei rusești în Ucraina, a spus Trudeau.

„Canada va continua să fie fermă în sprijinul nostru pentru Ucraina, în timp ce vă apărați eroic împotriva invaziei brutale și barbare a lui Putin”, a spus el în timpul unei conferințe de presă cu Șmihal. „Curajul ucrainenilor este eroic”, a spus el.

Premierul ucrainean a mulțumit Canadei pentru sprijinul acordat țării sale de la invazia rusească, din februarie 2022, care a inclus miliarde de dolari în ajutor economic și militar.

În același timp, Șmihal a subliniat nevoia de asistență militară suplimentară în timp ce armata sa se pregătește pentru o contraofensiva de primăvară în estul Ucrainei, precum și transferul de active rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucție.

Trudeau a făcut referire la sprijinul continuu al Canadei pentru Ucraina, descriind războiul din Ucraina ca emblematic pentru lupta în favoarea principiilor și valorilor păcii și democrației.

„Dictatorii autoritari se uită la Vladimir Putin, curioși să vadă dacă va reuși”, a spus Trudeau. „Pentru că peste tot în lume există vecini cu armate mai mari decât ale țării lor și se întreabă «oare nu ar fi frumos să redesenăm harta?»”.

Vizita lui Șmihal a coincis cu mai multe atacuri asupra site-urilor canadiene, printre care și cel al premierului și Senatului, revendicate de un grup care susține că sprijină Rusia.

Trudeau a spus că nu este neobișnuit ca hackerii ruși să atacee care sprijină Ucraina, în special atunci când aceste țări găzduiesc o delegație ucraineană la nivel înalt.

„În cazul în care cineva s-a întrebat”, a adăugat Trudeau, „Rusia este capabilă să doboare o pagină oficială a guvernului Canadei pentru câteva ore”. Dar, „asta nu ne va descuraja în niciun fel de la sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG