Linkuri accesibilitate

Trei morți într-un atac rusesc la Kiev după vizita șefului agenției nucleare a ONU


Salvatorii ucraineni sting un incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe după un atac cu rachete asupra Kievului, 7 februarie 2024.
Salvatorii ucraineni sting un incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe după un atac cu rachete asupra Kievului, 7 februarie 2024.

Trei persoane au murit după un atac rusesc cu rachete asupra Kievului în timpul vizitei pe care șeful agenției nucleare a ONU, Rafael Grossi, o face în Ucraina, la Zaporojie unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

O alertă de raid aerian a fost declanșată pe întreg teritoriul Ucrainei, fragmente ale unei rachete rusești doborâte au deteriorat liniile de electricitate la Kiev, lăsând o parte din capitala Ucrainei fără energie electrică și încălzire.

„Încă un atac aerian masiv al Rusiei împotriva țării noastre. Șase regiuni au fost sub focul inamicului. Toate serviciile noastre lucrează în prezent pentru a elimina consecințele acestei terori", a scris președintele Volodimir Zelenski pe X, fosta rețea Twitter.

„La Kiev, peste 10 persoane au fost rănite, iar acum știm despre doi morți. S-ar putea să fie mai mulți oameni sub dărâmături. Unele comunicații, inclusiv cabluri de înaltă tensiune, au fost avariate în capitală. Lucrările sunt în curs de restabilire. totul cât mai curând posibil”, a scris Zelenski.

„Unii consumatori de pe malul stâng [al râului Nipru] sunt în prezent fără energie electrică”, a scris primarul Vitali Klitsciko pe Telegram. „Conducta principală de alimentare cu încălzire pe malul stâng a fost avariată”.

În Nicolaev, oraș din sudul țării, un bărbat a murit în urma unui atac rusesc, a spus primarul Alexandr Sienkievici. Înainte fusese declarată o alertă de raid aerian în toate regiunile ucrainene.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a avut marți discuții la Kiev cu Zelenski, cu ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, și cu alți oficiali ucraineni înaintea vizitei sale la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia a ocupat centrala la scurt timp după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022, iar cele șase reactoare nucleare ale sale sunt acum inactive.

AIEA și-a exprimat de multe ori îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei catastrofe nucleare la centrală pe fondul luptelor din zonă.

Zelenski a povestit că Grossi i-ar fi spus în timpul întâlnirii lor că ocupația rusească a uzinei trebuie să se încheie.

„Aceasta este principala condiție prealabilă pentru restabilirea siguranței împotriva pericolului radiației în întreaga noastră regiune”, a spus Zelenski în discursul său de seară.

Grossi a spus că AIEA are o echipă de monitorizare la centrală din septembrie 2022, dar experții săi nu au reușit să inspecteze fiecare parte a centralei.

Uneori „nu ni s-a acordat accesul pe care îl solicitam pentru anumite zone ale instalației”, a spus Grossi la o conferință de presă susținută la Kiev.

Una dintre probleme este situația combustibilului nuclear, care se află de ani de zile în interiorul reactoarelor și ajunge la sfârșitul duratei de viață.

Grossi a mai spus că este îngrijorat de siguranța operațională a fabricii pe fondul reducerilor de personal după ce Moscova a refuzat accesul angajaților companiei ucrainene Energoatom.

Halușcenko a spus că ocupanții ruși au împiedicat sute de muncitori calificați să intre în fabrică.

„Vorbim despre 400 de oameni care sunt foarte calificați și, cel mai important, licențiați”, a declarat Halușcenko într-o conferință de presă comună cu Grossi.

Cu rapoartele Reuters și AP
XS
SM
MD
LG