Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Ucraina nu va fi ultima oprire a invaziei lui Putin. „Avem nevoie de arme”


 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și-a susținut discursul său în deschiderea Conferinței de Securitate de la München.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și-a susținut discursul său în deschiderea Conferinței de Securitate de la München.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski spune că este „evident” că Ucraina nu va fi ultima „oprire” a lui Putin.

În discursul său de deschidere la Conferința de Securitate de la München, Zelenski a spus că Ucraina nu va fi ultima oprire a invaziei lui Vladimir Putin și că liderul rus își va continua ofensiva și în alte țări foste sovietice.

El a avertizat că în timp ce Occidentul încă discută dacă și câte tancuri să trimită în Ucraina, Kremlinul își extinde ținta și se gândește deja la Republica Moldova.

„Este evident că Ucraina nu va fi ultima sa oprire. Își va continua mișcarea până la capăt, inclusiv toate celelalte state care la un moment dat au făcut parte din blocul sovietic”, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

El a mai spus că consideră că probabilitatea ca Belarus să se alăture invadării Ucrainei de partea rușilor este scăzută.

Președintele ucrainean a cerut aliaților să accelereze trimiterea de arme pentru a învinge invazia rusească, avertizându-i pe liderii mondiali reuniți la München că divergențele pe subiect și amânările le amenință securitatea.

Comparând războiul din Ucraina cu o luptă pentru libertate David-vs-Goliat, Zelenski a spus că Rusia provoacă distrugeri și complotează pentru a reduce la tăcere și Republica Moldova, vecina Ucrainei, în timp ce liderii occidentali încă mai ezită să ia decizii cheie.

El a făcut făcând referire la povestea biblică în care cel mai slab l-a învins pe cel puternic cu o praștie.

„Determinarea nu este niciodată abstractă. David l-a învins pe Goliat nu prin puterea conversației, ci prin puterea acțiunilor sale", a spus Zelenski, citat de Reuters.

„Întârzierea a fost întotdeauna și este încă o greșeală”, a spus Zelenski, adăugând că „Goliat trebuie să piardă” pentru ca lumea să fie în siguranță.

Zelenski a vorbit la începutul conferinței, în care sute de politicieni, ofițeri militari și diplomați din întreaga lume s-au adunat pentru a discuta despre peisajul transformat al securității din Europa după invazia rusă de acum aproape un an.

În urmă cu un an, Zelenski a vorbit la același eveniment cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului. Ca și în discursurile de până acum, el a alternat mulțumirile pentru ajutorul occidental cu comentarii acide despre faptul că un astfel de ajutor ar fi trebuit să vină mai devreme.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG