Linkuri accesibilitate

Putin le cere mercenarilor Wagner să semneze un jurământ de credință


 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, la 24 de ore de la dispariția șefului Wagner după un accident cu avionul privat, prin care le cere luptătorilor Wagner să-i jure credință.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, la 24 de ore de la dispariția șefului Wagner după un accident cu avionul privat, prin care le cere luptătorilor Wagner să-i jure credință.

Președintele Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de loialitate față de statul rus, după ce liderii lor ar fi murit într-un accident cu avionul privat al grupării paramilitare.

Putin a semnat ieri vineri decretul care instituie această exigență, după ce Kremlinul a transmis prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că gruparea nu are un statut legal și a spus că suspiciunile că uciderii din ordinul lui Putin ar fi o „minciună absolută”.

Kremlinul a refuzat să confirme categoric decesul lui Prigojin, invocând lipsa unor rezultate certe ale anchetei.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați reprezintă o mișcare evidentă de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict de stat, relatează Reuters.

Decretul, publicat pe site-ul Kremlinului, obligă pe oricine desfășoară activități în numele armatei sau sprijină ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, titulatura sub care Moscova numește invadarea Ucrainei, să depună un jurământ oficial de credință Rusiei.

Luptătorii trebuie să jure „loialitate față de Federația Rusă, să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor și să-și îndeplinească cu conștiință obligațiile”, scrie Moscow Times.

Descrisă ca un pas pentru crearea bazelor spirituale și morale ale apărării Rusiei, formularea jurământului include un detaliu dătător de frisoane pentru toți cei care ar putea pune la cale o revoltă: să respecte cu strictețe ordinele comandanților și conducătorilor de rang înalt.

Mai mulți luptători Wagner, revoltați de condițiile suspecte în care a murit Prigojin au făcut postări pe rețelele de socializare unde amenință că vin să ia cu asalt Moscova, dar că ei nu se vor opri, precum liderul lor care ar fi fost ucis de Kremlin, la porțile Moscovei.

Mercenarii Wagner au încercat în iunie să mărșăluiască pentru scurt timp spre Moscova, într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin de la Apărare, o rebeliune condamnată de Putin și numită „înjunghiere în spate” perfidă.

Analiştii spun că, în timp ce brandul grupului de mercenari Wagner va fi inevitabil slăbit de moartea liderului său, pe de altă parte succesele sale anterioare vor servi la inspirarea altor grupuri de mercenari afiliate statului rus să apară, deşi într-un format diferit, cu probabilitatea un control mai mare de la Kremlin.

„Acest proces poate implica, de asemenea, rebranding, iar companiile din orbita Wagner se pot împărți în entități separate pe baza ariei funcționale, care pot fi naționalizate sau menținute ca entități cvasi-independente”, a declarat pentru AFP Catrina Doxsee, director asociat și membru asociat la Proiectul Amenințări Transnaționale al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Președintele rus, spune Doxsee, a văzut în revolta din iunie cât este de „periculos” să ofere prea multă putere și responsabilitate unui singur om.

„Deși este probabil ca Rusia să încerce să perpetueze modelul PMC (companii private militare - n.r.) pentru politică externă și asistență în materie de securitate, este probabil ca piața PMC-urilor să se diversifice departe de monopolul Wagner pentru a preveni repetarea provocării lui Prigojin la adresa regimului”, a adăugat ea.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG