Declarație precaută a lui Peskov despre bătălia de la Soledar. „Să nu ne grăbim”
Kremlinul a cerut miercuri să „nu se grăbească" să fie declarată victoria în Soledar, în timp ce grupul de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra orașului din estul Ucrainei după luni de lupte intense, transmite AFP.
„Nu trebuie să ne grăbim. Să așteptăm declarațiile oficiale", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând totodată că există un „impuls în avansările" forțelor ruse și lăudând „eroismul fantastic" al soldaților.
„Succesul militar va fi atins atunci când obiectivele stabilite de comandantul suprem vor fi îndeplinite. Deși succesele tactice sunt, desigur, de asemenea, foarte importante”, a adăugat Peskov.
„Ele au un preț destul de mare, prețul eroismului fantastic al soldaților noștri. De aceea, este un motiv în plus să fim mândri de băieții noștri care nu-și cruță nici viața, nici sănătatea pentru a ne oferi aceste succese tactice", a lăudat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Armata ucraineană a negat că forțele rusești au încercuit și capturat orașul Soledar din estul țării, după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că orașul a fost cucerit.
„Rușii spun că se află sub controlul lor, nu este adevărat", a declarat Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează The Guardian.
Capturarea de către Rusia a orașului Soledar și a imenselor sale mine de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia. Dar situația din Soledar și din jurul acestuia nu este clară și niciuna dintre afirmații nu a putut fi verificată în mod independent.
Progojin a publicat o fotografie în care apărea cu un grup de mercenari din grupul Wagner și un tanc, despre care spunea că a fost făcută într-unul dintre tunelurile unei mine de sare din sud-vestul orașului.
Progojin a insistat, de asemenea, că numai membrii ai companiei sale paramilitare - mulți dintre ei deținuți cărora li s-a oferit grațierea dacă luptă în Ucraina - au fost implicați în lupta pentru oraș.
Germania se confruntă cu presiuni din partea Franței și Poloniei pentru a furniza Ucrainei puternicele tancuri Leopard 2
Furnizarea tancurilor occidentale moderne, cum ar fi Leopard 2, ar fi un mare impuls pentru armata Ucrainei, deoarece aliații Kievului au fost până acum dispuși să trimită doar tancuri mai vechi din epoca sovietică care se aflau încă în stocurile țărilor din Europa de Est, precum și alte sisteme de arme precum obuziere și apărare antiaeriană.
Un oficial francez a declarat pentru politico.eu că Parisul presează Germania în speranța de a obține un acord de la Berlin pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina înainte de summitul franco-german din 22 ianuarie, cea de-a 60-a aniversare a tratatului de parteneriat de la Élysée dintre cei două națiuni.
Presiuni similare vin din partea Poloniei, care dorește să formeze o coaliție largă între partenerii occidentali pentru a preda în comun tancuri Leopard Ucrainei.
„Încurajăm alte țări să formeze o coaliție largă pentru transferul de tancuri mai moderne în Ucraina, cum ar fi tancurile Leopard”, a declarat luni adjunctul ministrului de externe Paweł Jabłoński la radioul public polonez.
Guy Verhofstadt, un europarlamentar belgian, a cerut UE să intervină pentru a face presiuni asupra Germaniei să aprovizioneze tancurile.
Pierderile Rusiei- surse ucrainene
Estimările ucrainene privind pierderile Rusiei:
- 112.960 militari (+490 în ultima zi)
- 3.094 tancuri (+10)
- 6.159 blindate de luptă (+5)
- 2.078 sisteme de artilerie (+5)
- 1.862 drone (+2)
- 437 lansatoare multiple de rachete (+3)
Mesajul lui Zelenski la Globurile de Aur: „Nu va exista un al treilea război mondial”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut într-un mesaj video în timpul transmisiunii Globurilor de Aur pentru a le mulțumi aliaților săi din „lumea liberă”, potrivit CNN.
Sean Penn l-a introdus pe comediantul ucrainean devenit politician, referindu-se la protestele în curs de desfășurare din Iran, în timpul cărora mai mulți cetățeni au fost executați, și la mișcarea pentru drepturile femeilor din Afganistan. Câștigătorul premiului Oscar s-a întâlnit anterior cu Zelenski la Kiev și i-a dăruit unul dintre premiile sale Oscar, cerându-i președintelui să i-l înapoieze când războiul se va încheia.
Zelenski a declarat în alocuțiunea sa că „războiul din Ucraina nu s-a terminat încă, dar valul se întoarce și este deja clar cine va câștiga”, în aplauzele publicului.
„Mai sunt încă bătălii și lacrimi înainte”, a spus Zelenski într-un mesaj înregistrat. „Dar acum pot să vă spun cine a fost cel mai bun în anul precedent – voi, în lumea liberă, care v-ați unit în jurul susținerii poporului ucrainean liber.”
Zelensky și-a amintit de Globurile de Aur de la începutul anilor 1940, înainte de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
„Nu va exista un al treilea război mondial”, a spus el. „Nu este o trilogie”.
Zelenski a apărut anterior în format virtual la Festivalul de Film de la Cannes și la Premiile Grammy pentru a discuta despre conflict și pentru a le mulțumi celor din industria de divertisment care au sensibilizat opinia publică cu privire la războiul din Ucraina. De asemenea, unii dintre cei care au fost premiați la ediția din 2022 a Screen Actors Guild Awards l-au menționat ca exemplu de lider curajos.