Linkuri accesibilitate

Lupte grele se dau pentru Soledar, oraș pe care rușii susțin că l-ar fi cucerit.
Lupte grele se dau pentru Soledar, oraș pe care rușii susțin că l-ar fi cucerit.

Război în Ucraina | Grupul Wagner ar putea constitui un sfert dintre combatanții ruși. Zelenski: Rusia pregătește o escaladare a războiului

Șeful grupului de mercenari Wagner a susținut că forțele sale au preluat orașul Soledar, ceea ce ar marca primul succes major al Moscovei pe câmpul de luptă. Volodimir Zelenski a mulțumit apărătorilor „eroici” ai orașului, dar nu a oferit nicio actualizare cu privire la situația militară.

07:09 11.1.2023

Volodimir Zelenski: Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare. Nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se opreşte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de marţi seară că situaţia în Doneţk rămâne dificilă, însă i-a menţionat pe luptătorii de la Soledar pentru „curajul şi fermitatea” cu care apără în continuare oraşul pe care Moscova susţine că este pe punctul de a-l captura.

În acelaşi timp, Zelenski a avertizat că Rusia nu se dă în lături de la nimic şi se pregăteşte de o nouă escaladare, motiv pentru care liderul ucrainean a pledat din nou în faţa liderilor occidentali pentru a primi mai mult echipament militar cu care Ucraina să ţină piept agresiunii ruse.

Volodimir Zelenski a spus că a avut marţi convorbiri cu patru lideri europeni, pe care i-a informat „despre situaţia dificilă din regiunea Doneţk, despre atacurile constante ale Rusiei şi despre faptul că Rusia nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se dă în lături de la nicio acţiune criminală”.

Preşedintele le-a spus ucrainenilor că a făcut cu această ocazie o nouă pledoarie pentru a primi mai mult armament.

„Aagresiunea rusă poate fi - şi trebuie! - contracarată doar printr-un nou nivel de echipament militar modern pe care Ucraina îl poate primi de la parteneri. Le mulţumesc tuturor liderilor care ne ajută pentru că au înţeles că acum este momentul pentru noi decizii puternice, pentru un nou sprijin puternic. Lumea liberă are tot ceea ce este necesar pentru a opri agresiunea rusă şi pentru a aduce statul terorist la o înfrângere istorică. Şi este important nu doar pentru noi. Este important pentru democraţia globală, pentru toţi cei care preţuiesc libertatea. Este şi mai important acum, când Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare”, a arătat liderul de la Kiev.

„Împreună cu partenerii noştri, trebuie să facem - şi facem! - totul pentru a le arăta stăpânilor Rusiei că nicio escaladare nu îi va ajuta. Înfrângerea agresiunii ruseşti trebuie să rămână de neclintit, indiferent pe cine şi ce încearcă Rusia să arunce în luptă”, a subliniat Zelenski.

07:18 11.1.2023

Bloomberg: Plafonarea de preț la petrol, efect devastator asupra Rusiei, rămasă la mâna câtorva cumpărători


Principalul sortiment de petrol al Rusiei se vinde la mai puțin de jumătate din prețurile internaționale - și cu mult sub plafonul impus de G7 - ca urmare a sancțiunilor care vizează veniturile Kremlinului din vânzările de țiței, notează Bloomberg.

Urals, de departe cel mai important sortiment de export al Rusiei, se vindea vineri cu 37,80 dolari pe baril în portul Primorsk de la Marea Baltică, potrivit datelor furnizate de Argus Media.

În aceeași zi, sortimentul Brent, unul de referință la nivel global, se vindea la 78,57 dolari pe baril. De precizat că între Urals și Brent există o ușoară diferență de calitate, care ce se traducea în vremuri normale printr-o diferență de 1-2 dolari pe baril.

Actuala diferență de preț este o lovitură devastatoare pentru Rusia, care are nevoie de venituri cât mai mari pentru a finanța războiul din Ucraina.

O scădere și mai dramatică a cotațiilor petrolului său de export ar putea determina Moscova să răspundă cu reduceri de producție, idee despre care a spus în trecut că nu poate fi exclusă.

Un factor-cheie al căderii prețurilor Urals a fost probabil pierderea pieței europene, deoarece aceasta a lăsat Rusia la mila unui mic grup de cumpărători mari, în special China și India.

Președintele Vladimir Putin a răspuns marți la plafonarea de preț a Occidentului, semnând un decret care interzice furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie, timp de cinci luni, către națiunile care respectă plafonul, notează Reuters.

Grupul celor șapte mari puteri, Uniunea Europeană și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, începând cu 5 decembrie, din cauza „operațiunii militare speciale" a Moscovei în Ucraina.

Plafonul impus este mult sub prețul excepțional de mare la care Rusia a putut vinde anul trecut și care a contribuit la compensarea impactului sancțiunilor financiare impuse Moscovei.

08:12 11.1.2023

Liderul mercenarilor Wagner spune că a cucerit orașul Soledar

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seară că oraşul Soledar din estul Ucrainei a fost cucerit de oamenii săi după mai multe zile de lupte grele, potrivit informaţiilor furnizate de presa rusă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de marţi seară că situaţia în Doneţk rămâne dificilă, însă i-a menţionat pe luptătorii de la Soledar pentru „curajul şi fermitatea” cu care apără în continuare oraşul pe care Moscova susţine că este pe punctul de a-l captura.

Bătălia pentru orașul minier de sare din estul Ucrainei se desfășoară miercuri la temperaturi de sub zero grade, în timp ce mercenarii ruși din Grupul Wagner afirmă că au preluat controlul, iar luptătorii lor și-au îndreptat focul asupra unei zone de rezistență din centrul orașului, notează Reuters.

Kievul a declarat anterior că forțele sale rezistă. Rezumatul de dimineață al armatei ucrainene a făcut o singură mențiune despre Soledar, enumerând orașul ca fiind unul dintre cele câteva care sunt bombardate în regiunea Donețk. Reuters nu a reușit să verifice informațiile de pe teren.

„Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu din Soledar. În centrul orașului s-a format o baricadă unde desfășoară lupte urbane”, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o declarație citată de agențiile ruse.


„Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, a adăugat el, fără a da alte detalii, potrivit Reuters.

09:04 11.1.2023

La câteva ore după vizita ministrului german de externe, rușii au bombardat orașul Harkov

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut marţi o vizită surpriză în oraşul Harkov din estul Ucrainei şi a confirmat că Berlinul promite să trimită mai multe arme în această ţară. La câteva ore după aceea, Harkovul a fost bombardat de ruşi, relatează AFP.

Bombardamentele ruseşti de la Harkov au avut loc marţi seara, la câteva ore după vizita surpriză a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a fost însoţită de omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Rămâneţi în adăposturi. Ocupanţii bombardează din nou!”, a avertizat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, pe Telegram. Un jurnalist AFP a auzit mai multe explozii în oraş, care a fost relativ cruţat în ultima vreme de loviturile ruseşti.

Nu se ştie deocamdată dacă loviturile au provocat pagube sau victime.

Cu câteva ore mai devreme, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, venise în acest oraş aflat în apropierea graniţei ruseşti şi care este foarte afectat de război. Aflată pentru a treia oară în Ucraina de la începutul războiului, ea a dat asigurări că Ucraina poate conta pe „solidaritatea” şi „sprijinul” Germaniei.

Ea a confirmat că Berlinul promite să trimită mai multe arme Kievului, a precizat ulterior Ministerul german de Externe.

Baerbock s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, care a declarat că nu are „nicio îndoială că vor veni şi alte ajutoare militare germane”, după ce Berlinul a anunţat că va furniza Kievului vehicule de luptă Marder pentru infanterie şi o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot.

Annalena Baerbock a fost în mai anul trecut cel mai înalt oficial german care a venit în Ucraina de la începutul războiului. Ea a vizitat atunci Bucea, unde tocmai erau descoperite ororile lăsate în urmă de ocupanţii ruşi. Ulterior, în septembrie, şefa diplomaţiei germane a făcut o nouă vizită la Kiev.

Vizita de marţi, la Harkov, intervine în contextul în care în Germania sunt discuţii despre noul ajutor militar ce ar urma să fie furnizat Ucrainei. Kievul ar vrea tancuri de luptă Leopard 2, dar oficialii de la Berlin au fost prudenţi în a face asemenea promisiuni ferme.

În ceea ce priveşte bateria Patriot pe care Berlinul este dispus să o trimită în Ucraina, nu se cunosc prea multe detalii. Potrivit CNN, generalul de brigadă al forţelor aeriene ale SUA, Pat Ryder, nu a putut oferi marţi detalii despre modul în care Germania intenţionează să se ocupe de instruirea trupelor pentru a folosi sistemul Patriot pe care s-a angajat să îl trimită Ucrainei şi nu ştia nici dacă Berlinul va aştepta finalizarea instruirii pe care o vor face americanii ucrainenilor înainte de a-şi trimite propriul sistem Patriot.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG