Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Războiul din Ucraina | Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă. Noi bombardamente la centrala nucleară Zaporojie.

Ziua 196 a invaziei. Ucraina avansează în contraofensiva din Herson și a respins mai multe atacuri rusești în Donețk. Experții AIEA au cerut o zonă de securitate în jurul centralei Zaporojie unde au însă loc noi bombardamente.

Principalele informații ale zilei de 7 septembrie

21:58 7.9.2022

Elveția își va consolida relațiile cu UE și NATO

Elveția a declarat că va căuta legături mai strânse cu NATO și cu Uniunea Europeană pentru a-și consolida „capacitățile de apărare” ca urmare a agresiunii Rusiei din Ucraina, menținându-și în același timp neutralitatea tradițională în această criză, scrie CNN.

Consiliul federal elvețian a declarat miercuri că Guvernul a decis să se concentreze asupra politicii de securitate și apărare a țării „mai consecvent decât până acum pe cooperarea internațională”.

Războiul din Ucraina a scos la iveală amenințarea din ce în ce mai mare reprezentată și de dezinformare, atacuri cibernetice, operațiuni secrete și conflicte armate, a declarat Consiliul.

Instituția a anunțat că își va moderniza forțele armate prin a incorpora lecții învățate din războiul din Ucraina. Elveția va căuta, de asemenea, să participe la exerciții militare comune cu NATO și cu echipele de intervenție rapidă ale Uniunii Europene.

21:50 7.9.2022

UE: împumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Comisia Europeană a propus miercuri mai multe împrumuturi sub formă de asistență macrofinanciară în valoare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Propunerea ar ajuta țara să facă față „nevoilor sale financiare imediate, cauzate de invazia brutală a Rusiei”, a declarat von der Leyen, citată de CNN.

Comisia a precizat într-un comunicat de presă că ajutorul face parte dintr-un pachet de finanțare de 9 miliarde de euro convenit de liderii UE în luna mai.

Propunerea trebuie acum aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Ucraina „trebuie să câștige acest război: trebuie să recâștige libertatea și independența pentru care luptă cu atâta curaj. UE va continua să își facă partea sa pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla - solidaritatea va învinge, iar pacea va veni”, a mai spus von der Leyen.

19:59 7.9.2022

Olaf Scholz promite Ucrainei ajutor militar continuu

Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis miercuri, în timpul unei convorbiri telefonice, omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Berlinul va continua să sprijine Kievul nu doar din punct de vedere militar, ci și politic, financiar și umanitar, potrivit unei redactări a convorbirii, citată de CNN.

Scholz și Zelenski au discutat despre situația militară, umanitară și economică din Ucraina și s-au referit la posibilitățile de sprijin concret în continuare, inclusiv în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei.

De asemenea, Scholz l-a informat pe Zelenski despre „pregătirile intense” pentru organizarea unei conferințe internaționale privind reconstrucția Ucrainei, ce va avea loc la Berlin pe data de 25 octombrie 2022.

Ambii lideri au fost de acord că siguranța și protecția centralei nucleare de la Zaporojie au „cea mai mare importanță” și au susținut măsurile recomandate într-un raport publicat marți de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

În raport, AIEA a cerut instituirea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare.

17:17 7.9.2022

Ucraina consideră închiderea centralei nucleare de la Zaporojie

Ucraina ia în calcul închiderea centralei nucleare de la Zaporojie, pe fondul deteriorării securității din zonă, a declarat Oleg Korikov, inspectorul șef în securitate nucleară și radiologică din Ucraina, citat de CNN.

„Dacă apar condiții ce necesită oprirea centralei, centrala și reactorul numărul 6 vor fi oprite”, a declarat miercuri Korikov.

„Deteriorarea continuă a situației și lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne va forța să folosim generatoare diesel de rezervă, lucru extrem de dificil în contextul aprovizionării cu motorină pe durata războiului”, a adăugat el.

Korikov a declarat că menținerea în funcțiune a generatoarelor diesel nu e o soluție sustenabilă.

„Întrebările ce țin de sustenabilitatea (generatoarelor diesel, n.r.) ar putea fi o problemă, întrucât ar trebui să funcționeze pe o perioadă nedeterminată de timp, iar acestea au o capacitate limitată de a fi în mod constant active”, a completat Petro Kotin, directorul general al companiei nucleare de stat Energoatom.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG