Linkuri accesibilitate

Turneul european al președintelui ucrainean continuă cu Slovacia, după Bulgaria și Republica Cehă


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, își continuă turneul european dinaintea summitului de la Vilnius de săptămâna viitoare cu o vizită fulger în Slovacia. Aici, cu președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, la Bratislava.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, își continuă turneul european dinaintea summitului de la Vilnius de săptămâna viitoare cu o vizită fulger în Slovacia. Aici, cu președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, la Bratislava.

Turneul european al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, continuă vineri cu Slovacia. El s-a întâlnit cu președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, la Bratislava.

Într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, ea a spus că aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de „când” nu „dacă”.

Čaputová a mai spus că Slovacia vede Ucraina ca pe un potențial membru al UE.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost joi la Praga, în Republica Cehă și la Sofia, în Bulgaria, iar vineri are programată o întâlnire la Istanbul cu președintele turc Recep Erdogan.

Vizita din Slovacia nu a fost anunțată, după același tipar după care au fost făcute și vizitele anterioare.

„Ce este ideal pentru noi? Vrem să fim invitați în NATO”, a spus Volodimir Zelenski la Praga, după întâlnirea cu președintele ceh Petr Pavel.

Șeful statului ucrainean a mai spus că este timpul ca alianța militară a țărilor vestice să își demonstreze unitatea, dar a admis că unele state continuă să ia în considerare și poziționarea Rusiei.

„Este foarte important ca Cehia să nu se uite înapoi la Moscova sau la oricine altcineva în deciziile sale politice. Atât independenți, cât și curajoși, ne înțelegem perfect. Și va fi corect dacă această înțelegere se reflectă în conținut concret - nu cuvinte goale, dar conținut concret la Vilnius”, a mai spus Volodimir Zelenski, conform relatării vizitiei sale la Praga, postate pe site-ul Administrației prezidențiale ucrainene.

De asemenea, el a subliniat sprijinul acordat până acum de Cehia, din punct de vedere militar și umanitar și a transmis că Ucraina se bazează în continuare pe sprijinul administrației de la Praga atât în implementarea formulei ucrainene de pace, cât și în combaterea dezinformării și propagandei rusești.

Din ianuarie până în mai, cehii au furnizat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate de transport de trupe și 16 vehicule de apărare aeriană, transmite DPA.

La rândul său, Petr Pavel, fost general NATO, a susținut că Ucraina ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu alianța imediat după încheierea războiului.

Șeful statului ceh a adăugat că țara sa va susține, de asemenea, ca negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să înceapă încă din acest an.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG