Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina va lupta împotriva Rusiei în Marea Neagră


„Dacă Rusia va continua să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, blocându-ne sau trăgând din nou în noi, lansând rachete în porturile noastre, Ucraina va face același lucru. Aceasta este o justă apărare a oportunităților noastre, a oricărui coridor”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un videoclip publicat marți că Ucraina va lupta împotriva Rusiei în Marea Neagră pentru a se asigura că apele acesteia nu sunt blocate și că va putea importa și exporta cereale și alte bunuri.

Comentariile, publicate pe site-ul președintelui, vin la câteva zile după ce dronele maritime ucrainene pline cu explozibili au avariat o navă de război rusească în apropierea unui mare port rusesc și au lovit un tanc rusesc.

„Dacă Rusia va continua să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, blocându-ne sau trăgând din nou în noi, lansând rachete în porturile noastre, Ucraina va face același lucru. Aceasta este o justă apărare a oportunităților noastre, a oricărui coridor”, a spus Zelenski, citat de Reuters.

„Nu avem atât de multe nave. Dar ar trebui să înțeleagă clar că până la sfârșitul războiului vor avea zero nave, zero.”

El a cerut Rusiei să nu mai tragă cu rachete și drone în porturile ucrainene și să permită desfășurarea comerțului, în comentarii făcute la un briefing cu reporterii din țările din America Latină.

Tensiunile în Marea Neagră și în apropiere au escaladat de când Rusia s-a retras luna trecută dintr-un acord care permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene.

Dronele și rachetele rusești au lovit în mod repetat instalațiile portuare ucrainene și silozurile de cereale.

Ucraina a răspuns lansând atacuri cu drone maritime asupra unui petrolier rus și a unei nave de război rusești la baza sa navală Novorossiîsk, lângă un port important pentru cereale și petrol.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG