Linkuri accesibilitate

Ucraina cere un „semnal clar” privind admiterea sa în NATO după încetarea războiului


Într-un discurs susținut în parlament de Ziua Constituției Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski le-a sugerat liderilor mondiali să nu se mai gândească la modul în care Moscova va reacționa atunci când vor lua decizii cu privire la Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut miercuri NATO un „semnal clar” la summitul de luna viitoare, de la Vilnius, că se va putea alătura Alianței Nord-Atlantice când războiul Rusiei împotriva țării sale se va încheia.

Într-un discurs susținut în parlament de Ziua Constituției Ucrainei, el a sugerat liderilor mondiali să nu se mai gândească la modul în care Moscova va reacționa atunci când va lua decizii cu privire la Ucraina și i-a descris pe liderii politici și militari ai Rusiei drept „bandiți”.

El a prezentat apoi ce așteaptă Kievul de la summitul NATO din 11-12 iulie din Lituania, după ce a purtat discuții în capitala Ucrainei cu președintele polonez Andrzej Duda și cu președintele lituanian Gitanas Nauseda.

„Înțelegem că nu putem fi membri NATO în timpul războiului, dar trebuie să fim siguri că după război vom fi”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună, citat de Reuters.

„Acesta este semnalul pe care vrem să-l primim – că după război Ucraina va fi membră a NATO”.

Zelenski a spus că Kievul speră, de asemenea, să primească garanții de securitate la summit pentru a ajuta la protejarea Ucrainei până când va fi acceptată ca membru NATO.

Duda a spus că Polonia și Lituania fac tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să-și asigure obiectivele cât mai curând posibil.

Cele două țări sunt mari susținătoare ale Ucrainei, iar Vilnius cumpără sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Kiev de la o companie norvegiană.

„Încercăm să ne asigurăm că deciziile luate la summit indică clar perspectiva aderării. Purtăm discuții pe această temă cu aliații noștri", a spus Duda.

Deși Ucraina dorește să se alăture cât mai repede posibil, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este împărțită cu privire la cât de repede ar trebui făcut acest pas.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG