Linkuri accesibilitate

Zelenski, în Arabia Saudită. Întâlnire cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman


 Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, dă mâna cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, înaintea summitului Ligii Arabe de la Jeddah.
Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, dă mâna cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, înaintea summitului Ligii Arabe de la Jeddah.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman , în prima sa călătorie în Arabia Saudită.

„Am început prima mea vizită în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relațiile bilaterale și legăturile Ucrainei cu lumea arabă”, a scris Zelenski pe Twitter.

El a spus, după sosirea în Arabia Saudită, că prioritățile sale sunt să discute despre formula de pace care va pune capăt războiului dus de Rusia în Ucraina, protecția comunității musulmane din Ucraina, deținuții politici din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și teritoriile ocupate temporar.

Andrei Iermak, șeful biroului președinției ucrainene, a oferit mai multe detalii pe Telegram despre vizita de astăzi în Arabia Saudită.

„Vizita de lucru în Regatul Arabiei Saudite a început cu întâlnirea președintelui cu prințul moștenitor, prim-ministrul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman al-Saud. Președintele l-a invitat pe Mohammed bin Salman al-Saud să viziteze Ucraina ”, a spus Iermak.

Zelenski i-a mulțumit prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru că a susținut suveranitatea Ucrainei în timpul vizitei sale, se arată într-un comunicat al președinției ucrainene.

„Președintele a mulțumit Prințului Moștenitor al Arabiei Saudite pentru sprijinirea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a transmis biroul lui Zelenski, adăugând că l-a invitat pe bin Salman să viziteze Ucraina.

Zelenski „a remarcat participarea cu succes a Arabiei Saudite la întoarcerea a zece prizonieri de război” și a spus că speră să continue eforturile comune în această problemă, potrivit Agence France-Presse.

Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani, căruia i-a mulțumit pentru „solidaritatea Irakului” și „poziția fermă a acestuia în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a statului nostru”.

Zelenski a purtat discuții și cu șefii delegațiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU), Oman și Kuweit, cu care a discutat despre formula de pace a Ucrainei.

Formula se referă la planul de pace al lui Zelenski, care include retragerea completă a trupelor rusești și restabilirea granițelor de stat ale Ucrainei.

Liderul ucrainean a discutat cu șeful delegației Emiratelor Arabe Unite chestiuni legate de comerț și investiții, precum și „securitatea alimentară globală și activitatea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră”.

El „a subliniat importanța sprijinirii eforturilor pașnice ale Ucrainei de către țările din regiune” în discuțiile cu Asaad bin Tarik Al Said din Oman.

De asemenea, Zelenski „și-a exprimat recunoștința față de Kuweit pentru sprijinul său constant confirmat în mod repetat în cursul votului pentru rezoluțiile relevante ale Adunării Generale a ONU”.

Vizitele internaționale continuă la nivelul primului eșalon ucrainean. Ministrul de externe Dmitro Kuleba se află și el în Portugalia.

El se va întâlni cu ministrul de externe Joao Gomes Cravinho și ministrul apărării Elena Carreiras la Lisabona, anunță Ministerul de Externe ucrainean.

În buletinul de pe site-ul guvernului ucrainean se spune că vor discuta despre mai mult ajutor militar pentru Ucraina, planul de pace al lui Zelenski și viitorul summit NATO de la Vilinius/Lituania.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG