Linkuri accesibilitate

Zelenski, în SUA. Liderul de la Kiev încearcă să salveze ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari. Întâlnire cu marii fabricanți de arme


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski părăsește Congresul argentinian după ceremonia de inaugurare a noului președinte al țării latino-americane, Javier Milei, la Buenos Aires, pe 10 decembrie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski părăsește Congresul argentinian după ceremonia de inaugurare a noului președinte al țării latino-americane, Javier Milei, la Buenos Aires, pe 10 decembrie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni la Washington, după o vizită în Argentina, pentru a se asigura de sprijinul militar de care are nevoie Kievul în a doua iarnă de război de la invazia rusească.

Președintele american Joe Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a reafirma sprijinul administrației sale pentru Ucraina, pe fondul unei dispute cu republicanii din Congres, care blochează zeci de miliarde de dolari în ajutor militar și economic atât de necesar pentru țara invadată total de Rusia lui Putin pe 24 februarie 2022.

Zelenski a participat la depunerea jurământului noului președinte al Argentinei, Javier Milei, pe 10 decembrie, în prima sa călătorie oficială în America Latină, unde spera să obțină sprijin în rândul țărilor în curs de dezvoltare.

În timp ce Zelenski se pregătește să justifice deblocarea pachetului de ajutor în Statele Unite, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a sosit pe 11 decembrie la Bruxelles, unde un summit al UE va decide pe 15 decembrie dacă va lansa sau nu negocieri de aderare cu Kievul și dacă va acorda 50 de miliarde de euro ajutor economic.

Volodimir Zelenski a vorbit la ofițerilor militari de la Universitatea Națională de Apărare din Washington cărora le-a spus că Ucraina se bazează pe sprijinul SUA.

„Putin trebuie să piardă. Știm ce avem de făcut. Puteți conta pe Ucraina și sperăm la fel de mult să putem conta pe voi", a spus președintele ucrainean.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a promis un sprijin „de nezdruncinat” pentru Kiev și a avertizat că Putin încă mai are speranțe de a câștiga războiul împotriva Ucrainei, în ciuda pierderilor grele ale Kremlinului în conflictul care începe în februarie 2022.

„În ciuda crimelor sale și în ciuda izolării sale, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și că poate supraviețui Americii. Dar se înșală”, a spus Austin care a adăugat că „angajamentele Americii trebuie onorate”.

Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit în SUA și cu directori ai companiilor americane din domeniul apărării, anunţă Administraţia Prezidenţială din Ucraina. La întâlnire au participat reprezentanții unor firme precum BAE Systems, Day & Zimmermann, Boeing, Sierra Nevada Corporation, Northrop Grumman, Lockheed Martin, General Dynamics, D&M Holding, Daniel Powers, vicepreşedintele AeroVironment, Charles Dean.

Şeful statului ucrainean a mulţumit angajaţilor companiilor americane din domeniul apărării care produc arme care salvează ucrainenii şi ajută armata să apere ţara.

De asemenea, Volodimir Zelenski a vorbit despre ideea înfiinţării unui centru de apărare în Europa, localizat în Ucraina, ţară care, potrivit președintelui ucrainean, a acumulat multă experienţă în timpul războiului.

Președintele Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, la Washington cu șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva. Consiliul executiv al organizației a eliberat încă 900 de milioane de dolari din pachetul de împrumut al Ucrainei de 15,6 miliarde de dolari.

„Am vorbit despre rezistența remarcabilă a poporului ucrainean, în ciuda numărului enorm de victime ale războiului”, a declarat șefa FMI.

Marți, președintele Joe Biden îl va primi pe Volodimir Zelenski la Casa Albă pe 12 decembrie. De asemenea, liderul ucrainean se va adresa senatorilor americani și se va întâlni cu noul președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Pe baza știrilor Reuters și AFP
XS
SM
MD
LG