Linkuri accesibilitate

Un bloc de locuințe a fost bombardat în cursul zilei de vineri.
Un bloc de locuințe a fost bombardat în cursul zilei de vineri.

Rusia atacă Ucraina | Ziua 10. Bombardarea marilor orașe continuă. Premierul Israelului s-a întâlnit cu Putin la Kremlin

Europa și-a ținut respirația ieri după ce forțele militare rusești au provocat un incendiu în zona administrativă a celei mai mari centrale nucleare din Ucraina. În a zecea zi de conflict, marile orașe ale Ucrainei continuă să fie sub bombardament. Peste un milion de ucraineni au părăsit țara.

Trupele rusești au capturat ieri centrala nucleară de la Zaporojie, la finele unor bombardamente care au durat patru ore și care au provocat un incendiu în zona administrativă. Unitatea nucleară efectivă nu a fost afectată, iar nivelul radiațiilor nu a crescut.

Este a doua centrală nucleară din Ucraina care a ajuns sub controlul Rusiei, după cea dezafectată de la Cernobîl.

Liderii lumii au avertizat Rusia cu privire la consecințele unui atac asupra centralelor nucleare, care ar putea provoca un dezastru cu efecte mult dincolo de granițele Ucrainei.

Bombardarea marilor orașe ucrainene a continuat ieri. În capitala Kiev au fost lovite inclusiv blocuri de locuințe, în timp ce Harkov, Mariupol sau Odesa sunt, de asemenea, bombardate de forțele rusești. Mii de persoane pleacă zilnic din metropolele ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a criticat NATO pentru că nu interzice zborurile deasupra Ucrainei („no fly zone”).

ONU estimează că cel puțin 331 de civili au murit în urma bombardamentelor din primele nouă zile de conflict. Cifra ar putea fi mult mai mare.

Forțele militare ruse au fost de acord să înceteze focul temporar, sâmbătă, pentru ca locuitorii din orașele Mariupol și Volnovaka să poată părăsi localitatea. Ulterior anunțului, Ucraina a acuzat Rusia că nu respectă acordul și, din acest motiv, evacuarea civililor nu este posibilă.

17:26 5.3.2022

Muncitori-prizionieri la centralele nucleare

Armata rusă nu le permite muncitorilor din centralele nucleare pe care le controlează să iasă din tură. Angajații centralei nucleare de la Cernobîl lucrează fără odihnă de 10 zile, potrivit comisarului pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Lyudmila Denisova.

La centrala nucleară Zaporojie, care a fost capturată de forțele armate ale Federației Ruse vineri, nu este permisă, de asemenea, rotația personalului.

Centrala nucleară de la Zaporojie este controlată de militarii ruși.
Centrala nucleară de la Zaporojie este controlată de militarii ruși.

16:24 5.3.2022

Putin: sancțiunile seamănă cu o „declarație de război”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus la o întâlnire cu însoțitorii de bord ai companiei aeriene Aeroflot, difuzată la televiziunea națională rusă, că nu intenționează să declare legea marțială în Rusia.

Președintele rus a spus că acest pas va fi făcut doar în „caz de agresiune externă, în zone definite de activitate militară”. „Dar nu avem o astfel de situație și sper să nu avem una”, a spus el. Vladimir Putin a mai spus, la aceeași întâlnire, că sancțiunile care sunt impuse Rusiei sunt „asemănătoare cu o declarație de război”.

Vladimir Putin a vorbit și despre solicitarea Ucrainei ca NATO să restricționează accesul aerian asupra țării. Președintele rus a spus că orice țară care ar face asta va fi considerată aliată a Ucrainei.

„Orice mișcare în această direcție va fi considerată de noi ca participare la un conflict armat a țării respective”, a spus președintele rus.

16:09 5.3.2022

Protest în Ucraina împotriva invaziei ruse

Un miting împotriva invaziei ruse a Ucrainei a avut loc sâmbătă, 5 martie, în piața centrală din orașul Herson. Armata rusă a încercat de mai multe ori să disperseze grupul de persoane.

Au fost trase mai multe împușcături în aer, dar acest lucru nu i-a oprit pe locuitorii din Herson. Martorii oculari spun că locuitorii au venit la acțiunea împotriva invaziei ruse chiar și din cele mai îndepărtate colțuri ale orașului.

În piață, au ținut steaguri ucrainene, au scandat „Herson este Ucraina”, „Rușine”, „Fasciști” și au cerut ca armata rusă, care stătea în apropiere, să iasă din Herson. În jurul orei 11:30, potrivit presei locale, armata rusă a părăsit centrul orașului.

Ucraina | Locuitorii din Herson au protestat împotriva armatei ruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

16:05 5.3.2022

Starlink nu va cenzura presa rusă

Șeful SpaceX, Elon Musk, a declarat sâmbătă că serviciul de bandă largă prin satelit al companiei Starlink nu va bloca instituțiile de presă ruse „cu excepția cazului în care este sub amenințarea armei”, scrie AFP.

„Unele guverne (nu Ucraina) au cerut Starlink să blocheze sursele de știri rusești. Nu vom face acest lucru decât cu pistolul”, a scris Musk pe Twitter. „Îmi pare rău că sunt un absolutist al libertății de exprimare”.

Organismele de presă controlate de Rusia au fost cenzurate în timp ce Occidentul și aliații săi încearcă să reprime dezinformările despre atacul Moscovei asupra Ucrainei. Săptămâna aceasta, Uniunea Europeană a interzis RT și Sputnik, ambele finanțate de statul rus, în timp ce giganții rețelelor de socializare din SUA, inclusiv Twitter și Facebook, au luat măsuri pentru a bloca răspândirea mass-mediei de știri controlată de autoritățile din Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG