Linkuri accesibilitate

Cadavre îngropate într-o groapă comună din Mariupol/Ucraina.
Cadavre îngropate într-o groapă comună din Mariupol/Ucraina.

Războiul din Ucraina. Zelenki crede că doar diplomația ar putea opri războiul; SUA donează Ucrainei 40 mld de dolari

Cele mai importante informații ale zilei

18:32 21.5.2022

Joe Biden nu mai are voie să intre în Rusia

Ministerul rus de Externe a publicat o listă a cetățenilor americani cărora li se interzice intrarea în țară.

Lista are 963 de nume de familie. Potrivit Ministerului rus de Externe, acești oameni „incită la rusofobie”.

Pe listă figurează reprezentanți ai autorităților americane, printre care președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, directorul CIA William Burns, precum și prim-adjunctul secretarului Trezoreriei Adewale Adeyemo.

Pe listă figurează și celebrul actor Morgan Freeman. SUA nu a comentat lista până la momentul publicării acestei știri.

16:32 21.5.2022

Lituania a anunțat suspendarea importurilor de gaze, petrol și electricitate din Rusia

Din 22 mai, Lituania nu va mai primi gaze, petrol și electricitate din Rusia, a declarat ministrul Energiei, Dainius Kreivis. El a menționat că țara sa încearcă să scape cât mai curând posibil de orice dependență energetică de Moscova.

Pe site-ul Ministerului Energiei al Lituaniei a apărut un mesaj în care se arată că, pe lângă respingerea anunțată anterior a combustibilului rusesc, țara va înceta și importul de energie electrică din Rusia.

„Acesta este o piatră de hotar foarte importantă nu numai pe calea Lituaniei către independența energetică. Aceasta este o expresie a solidarității noastre cu Ucraina. Trebuie să încetăm finanțarea mașinii militare ruse”, a spus Kreivis.

Lituania se asigură cu combustibil prin terminalul de gaz natural lichefiat din Klaipeda, unde gazul este furnizat din Statele Unite. Electricitatea este parțial produsă de centrale electrice locale, o altă parte este importată din țările UE - Suedia, Letonia și Polonia.

11:56 21.5.2022

Bilanț al deceselor în Luhansk

Șase persoane au fost ucise în regiunea Luhansk în ultimele zile, a spus reprezentantul regiunii, Serghei Gaidai.

Potrivit acestuia, în dimineața zilei de 20 mai, trupele ruse au bombardat o școală în subsolul căreia se ascundeau locuitorii din Severodonețk.

„Două persoane au murit pe loc, alte trei au fost internate în spital. Doi dintre morți și răniți sunt membri ai aceleiași familii”, a spus Gaidai.

Alți doi au murit lângă casa lor din Severodonețk - un bărbat și o femeie. Două femei au fost, de asemenea, ucise în Lisichansk și Privolya. În timpul zilei, susține Gaidai, aproape 50 de clădiri au fost distruse în regiune. În plus, în urma bombardamentelor, la întreprinderea Azot a izbucnit un incendiu. Acesta a fost stins înainte ca focul să se mute în halele de producție.

09:48 21.5.2022

Rusia încearcă să preia controlul asupra regiunii Donbas din Ucraina și a lansat o ofensivă majoră asupra ultimului teritoriu controlat de ucraineni în provincia Lugansk, scrie Reuters.

Ultimele forțe ucrainene ascunse în oțelăria distrusă Azovstal de la Mariupol s-au predat vineri, a anunțat ministerul rus al apărării. „Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal... a fost complet eliberat”, a spus ministerul într-un comunicat, adăugând că 2.439 de apărători s-au predat în ultimele zile, inclusiv 531 în grupul final.

Cu câteva ore mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ultimilor apărători de la oțelărie li s-a spus de armata ucraineană că pot ieși și își pot salva viața. Ucrainenii nu au confirmat imediat cifrele despre Azovstal.

Un membru al forțelor militare ucraineni fotografiat în interiorul combinatului Azovstal cu câteva zile înainte ca Rusia să preia controlul asupra fabricii.
Un membru al forțelor militare ucraineni fotografiat în interiorul combinatului Azovstal cu câteva zile înainte ca Rusia să preia controlul asupra fabricii.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG