Linkuri accesibilitate

Un echipaj de ambulanță intervine după ce un bloc de locuințe a fost lovit de o bombă.

Război în Ucraina | Atacuri brutale ale Moscovei. Milioane de ucraineni au rămas fără apă, curent și electricitate

Milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, apă sau căldură în urma atacurilor cu bombă ale forțelor rusești. În capitala Kiev, vineri seară, doar o treime din locuitori avea acces la apă curentă.

18:14 17.12.2022

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia a tras 100 de rachete într-o zi

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că pe 16 decembrie, ca parte a unei alte lovituri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Rusia a tras 98 de rachete și 65 de focuri de la sisteme de lansare de rachete multiple.

Înainte de aceasta, au fost raportate 76 de rachete, dintre care 60 au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, aeriene și terestre. Datele actualizate nu precizează câte dintre cele 98 de rachete au fost doborâte.

„Amenințarea cu loviturile aeriene și cu rachete inamice asupra infrastructurii critice rămâne în toată Ucraina”, avertizează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ca urmare a bombardamentului rusesc din 16 decembrie, Harkov, Poltava, Kremenciuk au rămas fără lumină. La Kiev, Harkov și Dnipro, metroul a fost oprit. În capitală metroul a fost folosit ca adăpost. Metrourile din Kiev și Harkov și-au reluat activitatea a doua zi, 17 decembrie.

La o zi după atac, alimentarea cu apă a fost reluată, iar curentul electric a fost pornit în două treimi din case.

Una dintre rachetele rusești a lovit pe 16 decembrie o clădire rezidențială din Krivoi Rog. Potrivit autorităților locale, patru persoane au fost ucise, printre care un băiețel de un an și jumătate. Alte 13 persoane au fost rănite.

14:13 17.12.2022

Rusia cere ridicarea sancțiunilor impuse de UE

Rusia spune că ultimele sancțiuni ale UE vor „exacerba” situația din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că ultima rundă de sancțiuni UE împotriva Moscovei va duce doar la o „exacerbare” a problemelor în interiorul blocului, scrie The Guardian.

„Pachetul” actual va avea același efect ca toate cele anterioare – exacerbarea problemelor socio-economice din Uniunea Europeană, a spus Zaharova. Ea a cerut Bruxelles-ului să anuleze toate restricțiile care, direct sau indirect, au un impact asupra exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.

Liderii UE au convenit joi să furnizeze 18 miliarde de euro Ucrainei, precum și al nouălea pachet de sancțiuni menit să intensifice presiunea asupra Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

12:41 17.12.2022

Sirene de raid aerian în mai multe orașe ucrainene

Sirenele de raid aerian răsună în toată Ucraina, la o zi după ce Rusia a lansat zeci de rachete care vizează infrastructura civilă a țării.

Sirenele s-au declanșat cu puțin înainte de prânz, pe 17 decembrie, relatează colegii noștri de la Europa Liberă Ucraina.

Rusia a vizat rețeaua energetică a Ucrainei și alte infrastructuri cu atacuri aeriene în masă din 10 octombrie, ca urmare a unui val de eșecuri militare.

Moscova susține că loviturile au vizat instalații legate de armată.

11:06 17.12.2022

Explozii și la Odesa

Postul ucrainean Suspilne a transmis sâmbătă că mai multe explozii au fost auzite și în orașul-port Odesa, din sudul Ucrainei, scrie The Guardian.

Două rachete rusești de tip Oniks au fost doborâte în regiune, potrivit lui Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

„În această dimineață, inamicul a lansat un alt atac cu rachete asupra regiunii Odesa. Două rachete de tip Oniks au fost lansate dintr-un sistem de rachete de coastă în Crimeea ocupată temporar. Unitățile de apărare antiaeriană le-au distrus”, a scris Bratchuk, pe Telegram.

În restul țării au loc misiuni de salvare după bombardamentele de vineri. La Krivoi Rog, trupul fără viață a unui copil de un an a fost scos de sub dărâmăturile unui bloc de trei etaje.

La Kiev, acolo unde infrastructura energetică și de alimentare cu apă au fost afectate ieri, primarul Vitali Klitciko a precizat că metroul circulă din nou, fiind reluată sâmbătă și alimentarea cu apă. Căldură este livrată însă în doar jumătate de oraș.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG