Linkuri accesibilitate

Explozii în vestul Ucrainei după ce Rusia a lansat rachete din Marea Neagră


O rachetă de croazieră de înaltă precizie Kalibr este lansată de pe o fregată a marinei ruse, ca parte a exercițiilor militare din 2019. (fotografie ilustrativă)
O rachetă de croazieră de înaltă precizie Kalibr este lansată de pe o fregată a marinei ruse, ca parte a exercițiilor militare din 2019. (fotografie ilustrativă)

Cel puțin doi civili au fost răniți și ferestrele mai multor case s-au spulberat în orașul Hmelnîțkîi din vestul Ucrainei pe 18 februarie, după ce Rusia a lansat rachete din Marea Neagră, au declarat autoritățile ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea sa antiaeriană a doborât două dintre cele patru rachete Kalibr pe care Rusia le-a tras din Marea Neagră.

Potrivit lui Oleksandr Symchyshyn, primarul din Hmelnîțkîi, s-au auzit două explozii în orașul care se află la 274 de kilometri vest de capitala Kiev.

„Sunt trei instituții de învățământ avariate și aproximativ zece blocuri înalte avariate. În jur de 500 de ferestre și balcoane au fost distruse”, a declarat el pentru televiziunea națională a Ucrainei.

Compania nucleară de stat a Ucrainei a declarat pe 18 februarie că două rachete de croazieră rusești au zburat aproape de centrala nucleară din sudul Ucrainei.

Ucraina a emis pentru scurt timp alerte de raid aerian la nivel național în dimineața zilei de 18 februarie, pe fondul amenințării unei noi runde de atacuri rusești. Sirenele au sunat în toate regiunile, cu excepția orașelor Harkov, Sumî și Poltava. Majoritatea alertelor au fost ridicate la scurt timp după aceea.

Armata rusă a lansat 41 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei în noaptea de 16 februarie, iar forțele ucrainene de apărare antiaeriană au doborât 16 dintre rachete, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

Rusia a lansat valuri repetate de lovituri asupra infrastructurii civile a Ucrainei, în special asupra instalațiilor sale energetice, de la începutul lunii octombrie, lăsând uneori milioane de oameni fără energie electrică, încălzire și apă în timpul iernii reci.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 18 februarie că forțele sale au capturat Hrianykivka, un sat din regiunea Harkov, după o ofensivă. Afirmația nu poate fi verificată în mod independent.

Statul Major al Ucrainei a spus într-o notă de informare la începutul zilei că Hrianykivka a fost bombardată, dar nu a menționat nici un atac rusesc.

Invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei va împlini un an pe 24 februarie.

XS
SM
MD
LG