Linkuri accesibilitate

Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.
Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.

Rusia atacă Ucraina | Zelenski către NATO: Ați dat undă verde Rusiei să ne bombardeze orașele și satele

Bombardamentele au continuat în noaptea de joi spre vineri în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie a fost stins la câteva ore de pompieri.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor rusești. Incendiul a fost stins de pompierii care au putut intra în zonă după câteva ore, a spus primarul localităţii învecinate Enerhodar.

Potrivit oficialilor ucraineni, luptele au declanșat incendii la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complexul nuclear.

Incendiul a pus în alertă toată țările europene și SUA. Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incendiu şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită intervenţia pompierilor.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este „asigurată”. El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Bombardamentele au continuat joi în marile orașele ale Ucrainei. Herson a fost capturat de ruși după cum au confirmat ucrainenii. Lupte grele s-au dat în apropiere de Kiev. Mariupol a fost bombardat puternic.

O nouă rundă de negocieri a avut loc între delegațiile Ucrainei și Rusiei, în urma cărora s-a ajuns un acord de încetare parțială a focului. Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit pentru crearea de coridoare umanitare.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, care i-a transmis că Rusia va „demilitariza” cu succes Ucraina și o va face „neutră”. În urma convorbirii, Emmanuel Macron a spus că el crede că „ce e mai rău urmează să vină” în Ucraina.

Tot joi, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război. „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul deasupra Ucrainei, atunci dați-ne avioane”, a spus Zelenski.

Între timp, oamenii continuă să fugă din calea războiului. Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână, iar cea mai mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

Pentru cei care fug din calea războiului, Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților.

09:00 4.3.2022

Ministrul Energiei al Ucrainei, German Galușcenko, a avut vineri dimineață o conversație telefonică „urgentă” cu omologul său american Jennifer Granholm despre situația de la centrala nucleară Zaparojie, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din Ucraina, citat de CNN.

Incendiul de la central nucleară a izbucnit la primele ore ale dimineții de vineri și a fost stins de pompieri. Nu există victime, după cum a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

„Inamicul nu este preocupat de securitatea nucleară și de radiații”, a spus ministrul Galușcenko, potrivit declarației citate de CNN. El a adăugat că Rusia este „indiferență față de viețile ucrainenilor, ale europenilor și ale propriilor cetățeni”.

08:28 4.3.2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică arată că autoritățile din Ucraina au informat că amplasamentul centralei nucleare Zaporojie a fost bombardat peste noapte, potrivit unui comunicat al agenției.

Directorul general Rafael Mariano Grossi a vorbit imediat cu prim-ministrul Denîs Șmîhal, precum și cu autoritatea națională de reglementare și operatorul nuclear al țării despre situația de la central nucleară.

Directorul general Grossi a făcut apel la oprirea bombardamentelor și a avertizat că există un pericol grav dacă vreun reactor ar fi lovit.

Grossi va susține o conferință de presă vineri, de la ora vineri la 10:30.

Autoritatea de reglementare din Ucraina a declarat că incendiul de la centrala nuclear de la Zaporojie nu a afectat echipamentele „esențiale”, iar personalul centralei ia măsuri de atenuare a efectelor incendiului. Autoritățile ucrainene susțin că nu a fost raportată nicio schimbare a nivelurilor de radiații.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile de la centrala nucleară de la Zaparojie și va face actualizări cu privire la situația de acolo.

08:14 4.3.2022

Postul BBC este restricţionat în Rusia, după cum relatează presa de stat citată de BBC.

Autoritățile de comunicare din Rusia au acces limitat la serviciul rusesc al BBC din țară, relatează agenția de presă de stat RIA.

Alte două posturi de știri, Meduza și Radio Europa Liberă, au fost, de asemenea, blocate, se arată în comunicat.

08:09 4.3.2022

Miniştrii afacerilor externe din statele membre NATO vor avea vineri o reuniune extraordinară pentru a discuta din nou despre situaţia din Ucraina şi despre consolidarea apărării pe Flancul Estic. La această reuniune participă și ministrul Aurescu va cere constituirea accelerată a a Grupului de Luptă din România.

„Reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluţii de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG