Linkuri accesibilitate

Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.
Rusia atacă zone rezidențiale. Câteva sute de civili au fost uciși de la începerea atacului ordonat de Vladimir Putin, potrivit estimărilor confirmate de ONU. Imagine din 25 februarie, Kiev.

Rusia atacă Ucraina | Zelenski către NATO: Ați dat undă verde Rusiei să ne bombardeze orașele și satele

Bombardamentele au continuat în noaptea de joi spre vineri în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie a fost stins la câteva ore de pompieri.

Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma bombardamentelor rusești. Incendiul a fost stins de pompierii care au putut intra în zonă după câteva ore, a spus primarul localităţii învecinate Enerhodar.

Potrivit oficialilor ucraineni, luptele au declanșat incendii la etajul trei, al patrulea și al cincilea al unei clădiri din complexul nuclear.

Incendiul a pus în alertă toată țările europene și SUA. Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incendiu şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită intervenţia pompierilor.

Potrivit BBC, şeful administraţiei regionale Oleksandr Starukh a afirmat că siguranţa centralei de la Zaporojie este „asigurată”. El a arătat că a discutat cu directorul centralei din Enerhodar, care i-a spus că securitatea nucleară a obiectivului este asigurată.

Bombardamentele au continuat joi în marile orașele ale Ucrainei. Herson a fost capturat de ruși după cum au confirmat ucrainenii. Lupte grele s-au dat în apropiere de Kiev. Mariupol a fost bombardat puternic.

O nouă rundă de negocieri a avut loc între delegațiile Ucrainei și Rusiei, în urma cărora s-a ajuns un acord de încetare parțială a focului. Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit pentru crearea de coridoare umanitare.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, care i-a transmis că Rusia va „demilitariza” cu succes Ucraina și o va face „neutră”. În urma convorbirii, Emmanuel Macron a spus că el crede că „ce e mai rău urmează să vină” în Ucraina.

Tot joi, președintele Ucrainei a cerut Occidentului să-i trimită avioane de război. „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul deasupra Ucrainei, atunci dați-ne avioane”, a spus Zelenski.

Între timp, oamenii continuă să fugă din calea războiului. Organizația Națiunilor Unite a transmis joi că mai bine de un milion de refugiați ucraineni au părăsit Ucraina în ultima săptămână, iar cea mai mare parte dintre aceștia au traversat granița înspre Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova.

Pentru cei care fug din calea războiului, Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților.

11:24 4.3.2022

Au apărut primele imagini cu rămășițele avionului Antonov An-225 Mriya, distrus pe 24 februarie pe aeroportul Hostomel din Kiev. Era cea mai mare aeronavă din lume, cu o lungime de 84 de metri și o anvergură a aripilor de 88 de metri.

11:13 4.3.2022

Rusia dă vina pe sabotori ucraineni pentru atacul de la centrala nucleară

Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri sabotorii ucraineni pentru atacul de la situl centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, calificându-l drept o provocare monstruoasă, transmire Reuters citând agenția Interfax.

11:06 4.3.2022

Canada: NATO ar trebui să discute toate scenariile pentru a opri războiul din Ucraina

Canada dorește ca NATO să discute toate scenariile pentru a izola Rusia, a declarat vineri ministrul de externe al țării, Melanie Joly, întrebată dacă alianța ar trebui să ia în considerare o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, transmite Reuters.

La sosirea sa la o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din cadrul NATO, Melanie Joly a declarat că linia roșie a NATO este evitarea declanșării unui conflict internațional, când a fost întrebată despre zona de interdicție aeriană.

Ea a adăugat: „Vrem să ne asigurăm că sunt discutate scenarii”.

10:50 4.3.2022

Ucraina: Forțele rusești au „ocupat”centrala nucleară din Zaporojie

„În prezent, situl centralei nucleare Zaporojie este ocupat de forțele militare ale Federației Ruse. Clădirea administrativă și punctul de control de la centrală se află sub controlul ocupanților”, a precizat Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, potrivit CNN.

„Personalul centralei continuă să lucreze la unitățile de putere, asigurând funcționarea stabilă a instalațiilor nucleare. Din păcate, există morți și răniți printre apărătorii ucraineni ai centralei”, mai arată sursa citată.

Cele șase reactoare ale centralei rămân intacte, deși clădirile auxiliare ale compartimentului reactorului 1 au fost avariate, a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG