Rusia blochează accesul la RFE/RL și alte site-uri de știri
Autoritatea rusă de reglementare în domeniul mass-media, Roskomnadzor, a „limitat” începând de vineri dimineață accesul la site-urile web ale presei independente, în în același timp în care și-a intensificat eforturile de a împiedica vorbitorii de limbă rusă să aibă acces la informații externe.
Mai multe site-uri ale Radio Free Europe/Radio Liberty și variantele în limba rusă ale BBC și Deutsche Welle au fost blocate pe teritoriul Federației Ruse.
De asemenea, a fost blocat accesul la Facebook, Twitter și magazinele de aplicații ale Apple și Google, potrivit grupului de monitorizare GlobalCheck.
Peste 1.100 de persoane din Azerbaidjan, printre care mulți studenți dar și două femei însărcinate, au ajuns azi noapte la București, după ce au fugit din Ucraina.
Ei vor rămâne pentru câteva zile la noi în țară, timp în care ambasada azeră din România va organiza mai multe zboruri de repatriere.
De la declanșarea războiului și până în data de 3 martie, au intrat în România 159.512 cetăţeni ucraineni, iar 103.607 dintre aceștia s-au îndreptat deja spre alte țări, potrivit datelor transmise de Poliția de Frontieră.
Rusia: Până la 15 ani de închisoare pentru informații „false” despre operațiunile armatei
Parlamentul rus a adoptat vineri o lege care impune o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea intenționată de informații „false” despre forțele armate, transmite Reuters.
Codul penal a fost modificat, astfel încât răspândirea de informații „false” devine o infracțiune penală pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea.
„Dacă falsurile duc la consecințe grave, atunci amenință cu pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani”, a precizat Camera inferioară a parlamentului, într-un comunicat.
Legiuitorii ruși au impus, de asemenea, amenzi pentru apelurile publice la sancțiuni împotriva Rusiei.
„Literalmente de mâine, această lege va impune pedepse - și pedepse foarte dure - celor care au mințit și au făcut declarații care au discreditat forțele noastre armate”, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Dumei.
AIEA: Nici o eliberare de materiale radioactive la Zaporojie
Directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a spus că vrea să meargă la Zaporojie, pentru a evalua situația din teren.
„În cursul nopții, un proiectil a lovit o clădire din incinta centralei. Clădirea nu face parte din reactoare. Aceasta a provocat un incendiu localizat care a fost stins de către pompierii locali. Toate sistemele de siguranță de la centrală nu au fost afectate. (Nu a existat) nicio eliberare de material radioactiv”, a spus acesta.