Rusia interzice Twitter și YouTube
După ce Rusia a anunțat că a interzis Facebook, Guvernul de la Kremlin a transmis că a blocat, de asemenea, și accesul la internet pentru Twitter și YouTube.
Potrivit agenției de presă ruse Tass, citată de BBC, agenția rusă de monitorizare a mass-mediei din Rusia, Roskomnadzor, a restricționat accesul la Twitter pe baza unei decizii luate de Biroul Procurorului General pe 24 februarie - ziua în care Rusia a lansat invazia împotriva Ucrainei.
Ucraina va vinde jetoane nefungibile (NFT-uri) pentru a susține războiul împotriva Rusiei
Guvernul ucrainean a anunțat că va emite NFT-uri pentru a-și finanța armata în fața invaziei rusești, potrivit BBC.
NFT-urile sunt un activ digital ce poate avea valoare în ciuda faptului că acesta nu are o formă tangibilă.
Anunțul vine din partea vicepremierului Mihail Fedorov, care a anunțat tot în această săptămână că țara sa a strâns peste 200 de milioane de lire sterline (aproximativ 242 de milioane de euro) de pe urma vânzării obligațiunilor de război.
Legea ce pedepsește „informația falsă” despre război cu închisoarea în Rusia a intrat în vigoare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat în urmă cu puțin timp proiectul de lege ce pedepsește cu închisoare de până la 15 ani răspândirea de informații considerate „false” de către Kremlin, potrivit BBC.
Proiectul de lege a fost adoptat în aceeași zi în unanimitate de parlamentarii ruși din Duma de Stat.
Mai multe agenții independente de presă din Rusia au fost forțate să-și întrerupă activitățile pe teritoriul statului rus după ce s-au referit la „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina drept „invazie” sau „război”. Guvernul rus neagă în continuare că ar avea loc un război în Ucraina.
Novaïa Gazeta elimină articolele despre război
Ziarul independent rus Novaïa Gazeta a anunțat vineri că elimină articolele despre războiul din Ucraina.
Jurnaliștii spun că cenzura militară s-a transformat în amenințare cu urmărirea penală, atât a jurnaliștilor cât și a simplilor cetățeani care transmit alte informații decât ale Ministerului Apărării. „Prin urmare, „eliminăm materialele pe această temă”, a scris publicația pe Twitter.
Redactorul șef al publicației, Dmitri Muratov a luat anul trecut Premiul Nobel pentru Pace.
Parlamentul rus a adoptat vineri o lege care pedepsește cu 15 ani de închisoare răspândirea intenționată de informații „false” despre armata rusă.
Codul penal a fost modificat, astfel încât răspândirea de informații „false” devine o infracțiune penală pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea.
Legiuitorii ruși au decis să fie pedepsite cu amenzi penale toate apelurile publice la sancțiunarea Rusiei.
Președintele Dumei, Viaceslav Volodin spune că legea este destinată pedepsirii celor care „au mințit și au făcut declarații care au discreditat forțele noastre armate”.