Linkuri accesibilitate

Războiul de destructurare a ALDE ajunge în instanță


Călin Popescu Tăriceanu se află între cei cărora Grațiela Gavrilescu le cere demisia
Călin Popescu Tăriceanu se află între cei cărora Grațiela Gavrilescu le cere demisia

Grațiela Gavrilescu, exclusă din ALDE pentru că a acceptat portofoliu de ministru în guvernul PSD după ruperea coaliției, a anunțat că va contesta în instanță nu doar excluderea sa, dar și recentele decizii ale partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

„Deciziile luate, în mare grabă, în Delegația Permanentă din 26 august sunt lovite de nulitate, pentru ca întrunirea acesteia nu s-a făcut statutar”, a scris Grațiela Gavrilescu pe facebook, care a anunțat că se va adresa instanței. Ea a fost exclusă vineri seara de o adunare ad-hoc a celor care i-au rămas fideli lui Călin Popescu Tăriceanu, în războiul care se duce pentru preluarea acestui partid de către PSD. Gavrilescu, fost ministru al mediului, care demisionase la momentul plecării de la guvernare a ALDE, a primit oferta din partea Vioricăi Dăncilă de a reveni la Palatul Victoria, tot ca ministru al mediului.

Miza pentru Dăncilă este păstrarea unei așa-numite alianțe între PSD-ALDE, pentru a putea evita prezentarea în Parlament pentru un vot de încredere la restructurarea Guvernului. Intenția șefei Guvernului este de a pretinde că nu s-a modificat compoziția politică a Executivului și pentru a se încadra la prevederea constituțională de remaniere, care nu are nevoie de vot al legislativului.

Gavrilescu, alături de Teodor Meleșcanu și de alți doi parlamentari ALDE, au fost excluși din partid, or funcțiile pe care ar urma să le aibă în Guvern și la șefia Senatului (în cazul lui Meleșcanu) ar putea fi contestate din perspectiva reprezentării ALDE în cadrul unei alianțe politice cu PSD.

Tocmai de aceea, este importantă etapa care se prefigurează - contestarea lui Tăriceanu ca președinte al ALDE, în cadrul unui congres, și a acțiunilor politice ale liberal-democraților, respectiv ieșirea de la guvernare și asocierea cu ProRomânia.

Ce contestă Gavrilescu

  • 1. Protocolul cu PSD-ALDE nu a fost denunțat din punct de vedere legal.
  • 2. Retragerea de la guvernare devine caducă
  • 3. Aprobarea susținerii candidaturii domnului Mircea Diaconu
  • 4. Alianța cu ProRomania are aceeași soartă
  • 5. Demisia celor care au organizat ședința în care a fost exclusă, alături de alți trei membri ALDE, inclusiv Teodor Meleșcanu

Solicitările fostei vicepremier al Cabinetului Dăncilă includ toate ingredientele pentru un război de uzură, care ar urma să dureze în instanță, cel mai probabil până după alegeri, însă, în condițiile în care aceste demersuri vor fi susținute și de alți membri ai ALDE, se poate vorbi despre disoluția acestei formațiuni, alcătuite în 2015 ca partid-satelit al PSD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG