Linkuri accesibilitate

Șeful forțelor armate ale SUA: O victorie a Ucrainei e improbabilă anul acesta


Fotografie din timpul vizitei făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe 27 martie 2023, la Zaporojie.
Fotografie din timpul vizitei făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe 27 martie 2023, la Zaporojie.

Este puțin probabil ca Ucraina să poată alunga forțele ruse de pe întreg teritoriul său anul acesta, a spus Șeful Statelor Majore Întrunite ale Forţelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, într-un interviu pentru Defense One.

Obiectivul anunțat de Ucraina este să alunge trupele de ocupație de pe teritoriul său, a punctat generalul Milley, iar acesta este un obiectiv extrem de dificil din punct de vedere militar, oricât de justificat ar fi.

„Este vorba despre sute de mii de ruși care se află încă în Ucraina ocupată. Nu spun că nu se poate. Spun doar că este o sarcină foarte dificilă”, a spus șeful forțelor armate americane.

În opinia acestuia, Rusia a eșuat din punct de vedere strategic și operațional, iar acum se îndreaptă spre un eșec tactic. Anterior, acesta declarase în fața unei comisii a Senatului SUA că forțele Rusiei sunt „măcelărite” de cele ucrainene.

Sâmbătă, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a transmis că din 24 februarie 2022 până în prezent, Rusia a pierdut peste 170.000 din personalul trimis în Ucraina, peste 3.600 de tancuri, aproape 7.000 de vehicule blindate, circa 300 de elicoptere și 18 nave de luptă.

Potrivit The Guardian, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a promis suplimentarea livrărilor de muniție către forțele ruse din Ucraina. O înregistrare cu acesta, publicată sâmbătă pe platforma Telegram, îl arată pe acesta făcând anunțul la o întâlnire cu lideri militari la care participă și generalul Valeri Gherasimov, aflat, din ianuarie, la comanda operațiunii din Ucraina.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, este tot mai probabil că obiectivele stabilite de Gherasimov în ianuarie, de preluare a controlului asupra întregii regiuni Donbas, din estul Ucrainei, au eșuat.

„Rusia a avut victorii marginale, cu costul a zeci de mii de pierderi umane. /.../ Există o posibilitate reală ca Gherasimov să testeze cât poate accepta conducerea politică a Rusiei eșecul militar”, arată analiza zilnică a Ministerului britanic al Apărării.

Video: Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, îl înlocuiește pe Serghei Surovikin, cunoscut ca „generalul Armaghedon”, la doar trei luni de la numire.

Serghei Șoigu l-a numit pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, responsabil de invazie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG