Linkuri accesibilitate

Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)
Soldați ai unității speciale ucrainene Kraken vorbesc cu un bărbat pe un pod distrus de pe drumul din apropierea satului Rus'ka Lozova, la nord de Harkov, pe 16 mai 2022 (Foto de Dimitar DILKOFF / AFP)

Războiul Rusiei în Ucraina. Ajutor de 40 de mld de dolari de la SUA și alte 18 de la G7. Un milion de refugiați s-au întors în țară

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 85-a zi. Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea Donețk.

Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar G7 unul de peste 18 miliarde de dolari.

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Prîstaiko.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene. Moscova a condiționat deschiderea accesului la porturile Ucrainei de eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării susține că aproape 1.000 de soldați ucraineni de la Combinatul Azovstal din Mariupol, inclusiv 80 răniți, s-au predat începând cu 16 mai.

Forțele armate ucrainene spun că au recucerit încă o așezare în regiunea Harkov, dar forțele ruse continuă bombardamentele în Odesa, Harkov, Cernigov, Sumî și Donețk.

00:24 20.5.2022

Parlamentul European cere sancționarea fostului cancelar german Gerhard Schröder

Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, într-o îmbrățișare cu președintele rus, Vladimir Putin, în iunie 2018
Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, într-o îmbrățișare cu președintele rus, Vladimir Putin, în iunie 2018

Parlamentul European a cerut joi sancționare fostului cancelar german Gerhard Schröder, pentru afacerile și legăturile sale cu puterea de la Kremlin, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Reuniţi într-o minisesiune plenară la Bruxelles, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie potrivit căreia sancţiunile Uniunii Europene contra Rusiei după începerea invadării Ucrainei ar trebui să fie extinse „la membrii europeni ai consiliilor de administraţie ale marilor companii ruse şi la politicieni care continuă să primească bani din Rusia”.

Criticat în ţara sa pentru legăturile sale cu Moscova, Gerhard Schröder a fost cancelar federal al Germaniei între 1998 şi 2005, înainte de a lucra pentru compania Nord Stream şi pentru grupul rusesc Gazprom.

De asemenea, rezoluţia PE îi numeşte pe fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel şi pe fostul premier francez Francois Fillon ca două exemple de foşti politicieni care au demisionat din funcţiile avute la companii ruseşti. Rezoluţia „cere în termeni fermi ca alţii, precum Karin Kneissl şi Gerhard Schröder, să facă la fel”.

23:46 19.5.2022

Consilierul lui Zelenski: Încetarea foctului este „imposibilă fără retragerea totală a trupelor ruse”

Principalul consilier prezidențial al Ucrainei și membru al echipei de negocieri, Mihailo Podoliak, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este „imposibilă fără retragerea totală a trupelor ruse”.

Podoliak a spus că Kievul nu este interesat de un nou „Minsk”, referindu-se la acordul de la Minsk din 2015, intermediat de Franța și Germania, care a încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

23:13 19.5.2022

12 civili uciși într-un bombardament rusesc în regiunea Luhansk

Doisprezece civili au fost uciși și peste 40 au fost răniți în bombardamentele forțelor ruse din orașul Severodonețk, a declarat șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Haidai.

Printre victime se numără și două femei găsite moarte într-un apartament lovit de o rachetă, a spus Haidai.

El a descris bombardamentul ca fiind haotic, adăugând că rușii au vizat „mai ales lovituri asupra clădirilor rezidențiale”.

El a spus că numărul victimelor nu este cel final „întrucât este imposibil să se inspecteze zona sub foc”.

22:47 19.5.2022

 Documentarul Mariupolis 2 al regizorului Kvedaravičius, ucis în Ucraina, proiectat la Cannes

Documentarul Mariupolis 2 , realizat din filmările recuperate ale unui nou proiect în Ucraina, realizat de regizorul lituanian Mantas Kvedaravičius, a debutat joi la festivalul de film de la Cannes, potrivit The Guardian.

Kvedaravičius a fost ucis în conflict, dar logodnica lui Hanna Bilobrova a adus filmările pe care regizorul le-a finalizat deja la o proiecție specială organizată în Palais des Festivals.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG