Linkuri accesibilitate

Razgândire. Felix Bănilă, șeful DIICOT, a demisionat: ”Nu vreau să antrenez direcția într-un conflict”


Felix Banila s-a răzgândit, ieri spunea că nu demisionează, azi si-a dat demisia din funcția de șef DIICOT

UPDATE Înainte să-și dea demisia din funcția de șef al DIICOT, Felix Bănilă a cerut încetarea delegării pe funcție a Oanei Schmidt Haineală, procuror șef adjunct la DIICOT. Potrivit surselor Europa Liberă, cererea a fost deja trimisă la Parchetul General, procurorului șef interimar Bogdan Licu, care urmează să o trimită secției de procurori a CSM.

Oana Hăineală a refuzat să comenteze informația.

Potrivit surselor Europa Liberă, marți a mai avut loc o discuție tensionată între ministrul justiției și Felix Bănilă în care acestuia i s-a reproșat din nou modul în care a gestionat cazul crimelor din Caracal, în special în ce privește relația cu familia Luizei Melencu.

Interimatul la șefia DIICOT ar putea fi asigurat de actualul procuror adjunct, Georgiana Hosu sau de Oana Hăineală.

Ministrul Ana Birchall a primit demisia lui Felix Bănilă, care a fost trimisă deja președintelui Klaus Iohannis.

„În conformitate cu atribuțiile legale ale ministrului justiției, demisia domnului Oliver-Felix Bănilă a fost înaintată domnului președinte al României, Klaus Iohannis”, transmite MJ printr-un comunicat de presă.​

Comunicatul oficial prin care Felix Bănilă își anunță demisia

”Urmare a solicitării Președintelui României, prin declarație de presă, în seara zilei de 30.09.2019 și a comunicatului procurorului șef D.I.I.C.O.T. din data de 01.10.2019, procurorul șef D.I.I.C.O.T. aduce la cunoștință publică următoarele

Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;
În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;
Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T.
Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;
Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.
Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.
Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.
Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.
Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T.
Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special”.

Știre în curs de actualizare

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG