Linkuri accesibilitate

Reacții critice la punerea sub control judiciar a lui Kovesi. Ambasada SUA: Acțiunile par să aibă forma unei hărțuiri judiciare


Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, un apărător al independenței justiției
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, un apărător al independenței justiției

Punerea sub control judiciar a Codruței Kovesi în plin proces de negociere pentru funcția de procuror-șef european a provocat reacția Ambasadei Statelor Unite în România, a Comisiei Europene și a numeroși eurodeputați. Criticile sunt dintre cele mai apăsate la adresa guvernului.

„Suntem foarte preocupaţi de informaţia îngrijorătoare că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar, i s-a interzis să călătorească în afara României şi să vorbească cu presa. Aceste acţiuni încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”, spune ambasada SUA, potrivit HotNews.ro.

Un mesaj critic a venit și din partea Comisiei Europene prin vocea purtătorului de cuvânt Margaritis Schinas, care a reiterat faptul că instituția europeană nu și-a schimbat poziția în ce privește ”deteriorarea generală a situației statului de drept în România”.

„ Comisia cere Guvernului României să respecte principiul cooperării loiale, așa cum este înscris în Tratat, cu privire la procedura de selecție a procurorului-șef european. Este necesar ca toți candidații să poată participa nestânjeniți la toți pașii în cadrul procedurii de selecție”, a spus Margaritis Schinas.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus că va ridica problema punerii Codruței Kovesi sub control judiciar în ședința liderilor grupurilor din Parlamentul European, care va avea loc miercuri.

O reacție apăsată a venit din partea europarlamentarei olandeze Judith Sargentini, din Grupul Verzilor, care este vicepreședintele Comisiei LIBE și face parte din comisia de negociere din partea PE, alături de Ingeborg Grassle și Claude Moraes.

"Un motiv în plus pentru ca doamna Kovesi să fie numită procuror-șef European. Săptămâna viitoare este a treia rundă de negocieri cu Consiliul", a scris Judith Sargentini pe Twitter după punerea sub control judiciar a fostei sefe DNA.

Sargentini este cea care a făcut raportul care a dus la activarea articolului 7 din Tratat împotriva Ungariei din cauza derapajelor de la statul de drept ale guvernului Orban.

Socialista Ana Gomes a fost și mai vehementă. Într-o postare pe Twitter a scris cu subiect și predicat pe cine consideră vinovat de ceea ce i se întâmplă Codruței Kovesi:

"Un truc josnic al actualei guvernări corupte a lui Liviu Dragnea și a premierului său marionetă. Unul prostesc: ar putea la fel de bine să se întoarcă împotriva sa. PES și progresiștii aud și fac ce social-democratii suedezi recomandă pentru PSD România”.

În aceeași notă revoltată este și mesajul transmis de Ska Keller, membră supleantă a Comsiei LIBE și candidat al Vezilor la europarlamentare.

"Este extrem de dubios și îngrijorător ce se întâmplă în România acum: guvernul român încearcă de ceva vreme să o împiedice pe Laura Codruța Kovesi în a deveni procurorul șef european. Acum o entitate judiciară nou formată care este direct controlată de către guvern o acuză de corupție. România trebuie să garanteze o investigație independentă și complet transparentă!", a scris si Ska Keller pe Twitter.

Toate aceste reacții extrem de critice au fost generate de acțiunea controversatei Secții Speciale de a o pune pe Laura Codruța Kovesi sub control judiciar în plin proces de negociere între PE și Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european, următoarele două runde având loc în 4 și 10 aprilie.

Controlul judiciar instituit de procurorul de caz, Adina Florea- cea care la audierile din CSM pentru postul de șef al DNA spunea că nu a fost niciodată un procuror independent- are șapte condiționalități. Printre acestea cele mai importante sunt: interdicația de a părăsi țara fără acordul procurorului, obligația de a se prezenta la Poliție și interdicția de a profesa ca procuror la Parchetul general.

Kovesi are deschise până acum de această Secție Specială două dosare penale, dar cel în care a fost instituit controlul judicar se referă la aducerea în România a lui Nicolae Popa- condamnat la 10 ani închisoare pentru devalizarea FNI- și este deschis ca urmare a plângerii făcute de inculpatul Sebastian Ghiță, fugit din fața justiției în Serbia.

Acuzele aduse lui Kovesi de Secția Specială sunt de abuz în serviciu și luare de mită.

Kovesi a contestat în instanță măsura controlului judicar, iar procesul va avea loc miercurea viitoare.

XS
SM
MD
LG