Linkuri accesibilitate

Reacții ale republicanilor după publicarea stenogramelor convorbirii Trump-Zelenski


Donald Trump și Volodimir Zelenski s-au întâlnit ieri, la New York, la adunarea generală anuală a ONU

Dupa ce esența convorbirilor președintelui Trump cu Volodimir Zelinski a devenit publică, reiese că președintele Trump i-a cerut președintelui nou ales al Ucrainei să investigheze afaceri ale fiului rivalului său politic și un așa-zis amestec al lui Joseph Biden în corupție in Ucraina.

Câțiva senatori republicani s-au arătat uimiți, cel puțin în particular și au pus sub semnul întrebării maturitatea și judecata președintelui, când i-a cerut șefului statului ucrainean, în vară, să dispună deschiderea unei anchete care să-i vizeze pe fostul vice-președinte Biden și pe fiul acestuia.

Un senator republican a spus că, știind ce conțineau transcrierile conversației, Casa Albă nu trebuia să le facă publice, pentru că acum suspiciunea s-a materializat. Pe de altă parte, republicani cred că democrații, care controlează Camera, exagerează atunci când au declanșat procedura de investigație dacă faptele comise se ridică la nivelul de gravitate care să justifice încercarea de a-l demite pe Trump. Voci din Partidul Republican ar fi preferat ca președintele să continue să saboteze relația cu democrații din Congres și sa nu le facă o concesie, creând un precedent periculos pentru viitori președinți.

Dar, din nu se știe ce motiv, Trump și sfătuitorii lui au crezut că, odată făcută publică, informația cu privire la conținutul convorbirii îl va absolvi pe Trump de vinovăție. Argumentul este cță președintele american nu i-a cerut nimic în schimb omologului ucrainean în timpul conversației, nu l-a șantajat, cu alte cuvinte. Administrația spune că a fost doar un sfat, compatibil cu campania împotriva corupției, sprijinită de Statele Unite. Dar ceea ce Trump le-a cerut ucrainienilor este să gaseasca informații compromițătoare cu privire la un rival politic din Statele Unite. Or, anchetatorii ucrainieni ar fi încercat din greu probabil să nu vină cu mâna goală la Donald Trump.

Pe de altă parte, în Partidul Republican încep să apară fisuri. Senatorul republican de Nebraska, Ben Sasse, a spus că partidul său nu trebuie să se comporte ca și nimic nu s-a întâmplat, dar nici democrații nu trebuie să vorbească despre demitere înainte de a vedea care sunt faptele concrete. Senatorul Mitt Romney s-a arătat îngrijorat de cele aflate cu privire la acțiunile președintelui. Pe ansamblu însă, republicanii fac încă front comun, în sprijinul președintelui și nu par alarmați.

Trump continuă să susțină că nu a greșit, dar îngrijorarea derivă nu doar din ceea ce i-a cerut președintelui Zelenski, dar mai ales din faptul că Trump a înghețat finanțare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu câteva zile înainte de convorbirea telefonică cu președintele Ucrainei. Senatorul republican Patrick Toomey a spus că ceea ce Trump i-a cerut lui Zelenski cu privire la Biden este nepotrivit, dar că nu justifică procesul de demitere. `

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG