Linkuri accesibilitate

Oficialii ucraineni acuză vizita lui Putin în Mariupol: A fost noaptea, cum îi stă bine unui hoț


Vladimir Putin discută cu câțiva oameni, prezentați ca localnici din Mariupol, într-o înregistrare difuzată de Russian TV Pool duminică, 19 martie 2023.
Vladimir Putin discută cu câțiva oameni, prezentați ca localnici din Mariupol, într-o înregistrare difuzată de Russian TV Pool duminică, 19 martie 2023.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a efectuat o vizită neanunțată în orașul ucrainean Mariupol, potrivit unui anunț al Kremlinului. Înainte cu câteva ore, el a vizitat și Crimeea. Călătoriile vin în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.

Vladimir Putin a zburat cu elicopterul în orașul din sud-estul Ucrainei, care a fost distrus în lupte grele, pentru o „vizită de lucru”, a anunțat presa de stat rusă. El a vizitat diferite locuri din oraș și a vorbit cu locuitorii, potrivit relatărilor.

Vizita a declanșat reacții furioase din partea Ucrainei, Ministerul Apărării afirmând că aceasta a avut loc în timpul nopții „așa cum îi stă bine unui hoț”, iar un consilier prezidențial a criticat „cinismul” și „lipsa de remușcări” ale președintelui rus.

„Așa cum îi stă bine unui hoț, Putin a vizitat Mariupolul ucrainean sub acoperirea nopții. În primul rând, este mai sigur. De asemenea, întunericul îi permite să evidențieze ceea ce vrea să arate și ține departe de ochii curioșilor orașul pe care armata sa l-a distrus complet și pe puținii săi locuitori supraviețuitori”, a declarat Ministerul Apărării, conform RFE/RL.

„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, pe Twitter.

El a adăugat că „ucigașul a mii de familii din Mariupol a venit să admire ruinele orașului și mormintele [sale]. Cinism și lipsă de remușcări”.

Vizita a fost, de asemenea, criticată de consiliul orășenesc exilat din Mariupol, care a subliniat distrugerea orașului din cauza deciziei lui Putin de a invada Ucraina.

„Criminalul internațional Putin a vizitat Mariupolul ocupat. El a urmărit «reconstrucția orașului» noaptea. Probabil pentru a nu vedea orașul, ucis de «eliberarea» sa, la lumina zilei”, a declarat consiliul municipal într-o postare pe Telegram.

Vizita a avut loc la scurt timp după ce Putin a vizitat Crimeea, pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării ilegale peninsulei de către Rusia.

Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia a declanșat un val de condamnări internaționale și sancțiuni împotriva Moscovei în 2014, iar mai multe țări europene continuă să o condamne.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va recâștiga toate teritoriile capturate de Rusia, inclusiv Crimeea.

Anunțul vizitei lui Putin la Mariupol vine după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, fiind acuzat de pentru deportarea copiilor ucraineni. CPI spune că mandatul înseamnă că Putin ar putea fi arestat dacă intră în oricare dintre cele 123 de state membre ale curții.

Kremlinul a respins mandatul, susținând că este nul deoarece Rusia nu se află sub jurisdicția CPI. De asemenea, Ucraina nu este membră a CPI.

Rusia a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie anul trecut. Luptele pentru Mariupol, în regiunea Donețk, au început în februarie. Orașul a fost cucerit în luna mai, după un asediu îndelungat.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că 90% din clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în Mariupol în urma invaziei rusești și că 350.000 de persoane au fost forțate să părăsească orașul.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG