Linkuri accesibilitate

„Rechinul”, un afacerist român urmărit de FBI și reținut în Mexic va fi extrădat și judecat pentru șantaj


Momentul arestării lui Florian Tudor. (Captură video)
Momentul arestării lui Florian Tudor. (Captură video)

Procuratura federală din Mexic a anunțat că Florian Tudor a fost arestat în vederea extrădării în România, el fiind acuzat de șantaj și tentativă de omor. Odată cu Tudor au mai fost reținuți avocatul său și un agent al Parchetului care au încercat să-l scape pe român din mâinile polițiștilor.

Pe 23 martie 2021, Tribunalul București a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Tudor, el figurând pe lista cu persoane date în urmărire generală. Acuzația menționată pe site-ul poliției este de șantaj. Informațiile despre Tudor în presa locală sunt contradictorii, în Mexic, olteanul de 46 de ani fiind prezentat ca un important om de afaceri. Potrivit sursei citate, în evidențele fiscului din Mexic, Tudor apare ca administrator, proprietar sau acționar în companiile „Intacash" și „Bookers Travel &Adventure". Cu toate acestea, „investitorul” a fost arestat împreună cu avocatul său și un alt angajat al Parchetului care au încercat să-l protejeze pe român.

Florian Tudor, zis „Rechinul”, a fost arestat în Mexic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:20 0:00

Supravegheat de FBI

Activitatea grupării era supravegheată și de Biroul Federal de Investigații (FBI) din Statele Unite, unde Tudor a fost identificat ca lider al unei organizații criminale care care se ocupă cu clonarea cardurilor bancare ale turiștilor din stațiunea Cancun și cu extragerea a milioane de dolari din bancomate.

Încă de la începutul anchetei, Florian Tudor a pozat în victimă a FBI. Cel supranumit „El Tiburon” (Rechinul), a cerut și obținut, la începutul lunii martie, o întrevedere cu Rosa Icela Rodríguez, șefa Secretariatului Securității și Protecției Cetățenilor (SSPC) din Mexic. Detalii după întâlnire nu au fost oferite presei, cert este că Tudor s-a plâns după ce Fiscul mexican i-a blocat conturile.

Cum se spălau banii furați din bancomate

În urmă cu un an, Rise Project, publica un articol în care arăta că importante sume de bani cash erau trimise din Cancun, Mexic, către Craiova. Banii preveneau de la Tudor, care-i trimitea soției sale prin intermediul unor curieri. Aceștia acceptau să transporte banii în schimbul unor comisioane. Soția lui Tudor avea o firmă pe care o împrumuta cu bani, societatea construia și vindea apartamente și birouri în Craiova, iar banii se întorceau „spălați” în Mexic.

Gruparea lui Tudor are baza de operațiuni în Cancun, dar activitățile sale se extind în Statele Unite, Paraguay, România, India și Indonezia. Procurorii și Fiscul din Mexic susțin că presupusul lider al bandei a obținut peste 200 de milioane de pesos, aproximativ 10 milioane de dolari din bancomate situate în Cancun, Rivera Maya și Puerto Vallarta.

Fărădelegile românilor din Mexic au condus, la începutul acestui an, la o criză diplomatică după ce 140 de cetățeni români care au ajuns la Cancun cu zboruri ale Lufthansa și Air France au fost reținuți de autoritățile de imigrare, pentru că a existat suspiciunea că unii dintre ei ar fi avut relații cu Tudor. După o noapte de coșmar pe aeroport, autoritățile au raportat că din cele 140 de persoane reținute, 136 au primit aprobarea de a intra în țară, în timp ce alte patru persoane au fost repatriate.

Cooperare internațională

Reținerea lui „El Tiburon” a fost facilitată și de implicarea ministerului Justiției din România. „Arestarea a fost dispusă ca urmare a cererii formulate de către Ministerul Justiției, la sesizarea instanței emitente a mandatului de arestare preventivă. Autoritățile mexicane au colaborat cu autoritățile române cu celeritate și eficiență. Ministerul Justiției a beneficiat de asistența Ambasadei României în Statele Unite Mexicane. Procedura de extrădare se va desfășura conform legislației statului solicitat. Ministerul Justiției din România va întreprinde toate demersurile legale în virtutea atribuțiilor sale de autoritate centrală în materia extrădării”, se arată într-un comunicat al ministerului.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG