Linkuri accesibilitate

Recomandările OMS privind măștile textile: fără valvă și cu trei straturi


Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca măștile textile să aibă trei straturi de protecție și să nu aibă valvă.

Experții OMS recomandă ca stratul care vine în contact cu pielea să fie din bumbac, cel din mijloc din polipropilenă, iar cel exterior din acelaşi material sau dintr-un poliester rezistent la umezeală, a explicat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.

OMS atrage atenția că nu contează doar capacitatea de filtrare a măştilor, ci şi felul în care acoperă faţă: gura şi nasul şi bărbia în același timp fără să lase spaţii descoperite dar să-i permită în același timp utilizatorului să respire. Acesta e motivul pentru care folosirea simultană a două măști de pânză nu este recomandată pentru că ar face respirația mai dificilă, iar utilizatorii ar putea fi tentați din acest motiv să le îndepărteze pentru a putea lua o gură de aer.

Măștile din categoria celor care nu sunt medicale şi sunt reutilizabile trebuie păstrate în pungi de plastic sau în ambalaje sigure înainte şi după folosire şi spălate cu săpun sau detergent, preferabil la 60 de grade. Dacă nu există aceste posibilități, ele pot fi spălate doar cu săpun şi apă caldă, dar să fie lăsate în apă fierbinte măcar un minut.

XS
SM
MD
LG