”Tribut George Enescu„ se intitulează recitalul pe care violonistul Alexandru Tomescu îl susține astăzi în compania bandoneonistului Omar Massa la Montreal, la Teatrul DB Clarke (1455 Boulevard de Maisonneuve O, QX H3G 1M8 e adresa exactă) într-un program cu muzică de Bach, Beethoven, Haendel, Massenet, Pugnani/Kreisler, Ciprian Porumbescu, Piazzola, un tango de Omar Massa și bineînțeles George Enescu, ”Lăutarul” din Impressile op.28
La Sala Auditorium de la ora 11.00 un recital al pianistului francez François-Frédéric Guy cu lucrări de Brahms și Debussy plus Sonata nr.1 în fa # minor pentru pian op.24 de George Enescu.
În seria ”Muzica secolului 21” La Sala Radio, de la ora 13.00 Orchestra Simfonică București dirijată de Nicolae Moldoveanu aduce un program cu lucrări de Cornel Țăranu, Eric Montalbetti, Marco Perez-Ramirez și Rolf Martinsson, cu violonistul Ning Feng în concertul ”Atacama” de Marco Perez Ramirez și soprano Lissa Larson în ”Ich denke Dein...”ciclul de 5 cântece pe versuri de Goethe, Rilke și Eichendorff al suedezului Rolf Martinsson.
De la 16.30 la Ateneu, Mitsuko Uchida va fi solist și dirijor al orchestrei de camera Mahler într-un program Mozart-Strauss, cu ”Metamorphosen” și concertele nr.19 & 20, chiar dacă eu nu sunt fan, știu că e un program foarte așteptat de iubitorii artei interpretative a pianistei de origine japoneză.
Și tot la Ateneu, ultimul concert al seriei de concerte de la miezul nopții aduce ultima operă în concert de Haendel, al doilea concert al ansamblului ”Le Talens Lyriques” condus de Christophe Rousset cu soprana Ann Hallenberg în rolul principal al operei ”Agrippina”.
Recomandarea zilei e concertul ansamblului Royal Concertgebouw Amsterdam de la Sala Palatului dirijat de Cristian Măcelaru
Mari orchestra ale lumii: Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam / Cristian Măcelaru, dirijor / Truls Mørk / Ken Hakii / Strauss-Beethoven / Mari Orchestre ale lumii, Sala Palatului, 19.30
Pentru că Maris Jansons, cel care trebuia să dirijeze initial acest simfonic Strauss-Beethoven a trebuit să anuleze din motive de sănătate, românul Cristian Măcelaru este cel care va prelua oportunitatea și onoranta misiune de a dirija celebrul ansamblu regal din Amsterdam. Măcelaru este de altfel celebru în lumea muzicii clasice pentru viteza cu care poate descifra și stăpîni într-n timp record orice repertoriu, de la cel clasic la complicate lucrări din domeniul muzicii contemporane, vasta experiență a acestui tînăr șef de orchestră român permițându-i să conducă programe din cele mai variate. Așa s-a întâmplat și în 2012 când l-a înlocuit pe marele Pierre Boulez la pupitrul Chicago Symphony Orchestra pentru două programe cu lucrări de Debussy și Stravinsky. Violonist ca formație, Cristian Măcelaru este dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Koln în sezonul 2019/2020, dirijând din 2013 Philadelphia Orchestra și fiind directorul muzical al celui mai important festival american de muzică contemporană, Cabrillo Festival Orchestra.
Mă bucur că îl voi vedea pe Cristian Măcelaru la București în această seară, într-un simfonic care portretizează eroi și anti-eroi. Royal Concertgebouw este una dintre cele mai mari orchestre ale momentului, sunt curios de rezultatul acestei neașteptate colaborări. În prima parte a concertului vom putea urmări poemul simfonic ”Don Quixote”, ”fantasticele” variațiuni pentru violoncel și orchestră scrise de Richard Strauss ca o biografie spiritual-muzicală a eroului din La Mancha, cu violoncelistul norvegian Truls Mørk solist, un obișnuit al festivalului Enescu, aplaudat și iubit aici la București, alături de violistul Ken Hakii în celălalt rol al partiturii. În partea a doua, Simfonia a III-a în Mi b Major op.55, ”Eroica” de Ludwig van Beethoven. Încă o data, chiar dacă mi-aș fi dorit să-l văd pe Măcelaru conducând un program mai puțin ”classic”, cu ceva lucrări contemporane sau, măcar moderne – el a înregistrat recent, în luna iulie 2019, concertul pentru vioară al marelui interpret și compozitor Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti și Philadelphia Orchestra la Decca - mă bucur mult, încă o dată, că cel mai important dirijor român al momentului pe scenele internaționale vine la București în fruntea marelui Royal Concertgebouw.
Iată-l aici ca dirijor invitat în ”Jupiter”, un fragment din Suita ”Planetele” de Gustav Holst la pupitrul Chicago Symphony Orchestra, în mai 2016:
Facebook Forum