Linkuri accesibilitate

Recomandarea zilei, Europa Galante, condusă de Fabio Biondi, la Ateneu


Astăzi festivalul Enescu are concerte la Bârlad (pentru prima oară în istoria lui!) la Bacău, Sibiu și Cluj-Napoca. La București, programul contemporan Lera Auerbach cu filarmonica clujeană la sala Radio, Orchestra Pelleas la Ateneu cu violonista Tasmin Little și, bineînțeles, al doilea simfonic cu Rudfunk Berlin de la Sala Palatului, în care o veți asculta pe Julia Fischer în concertul pentru vioară de Brahms și minunata simfonie a IIIa de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski. Eu vă recomand astăzi mai ales întâlnirea cu una dintre capodoperele lui Händel, opera ”Lucia Silla” în secțiunea nocturnă de la Ateneu, într-o interpretare de excepție.

Operă în concert: Silla de Georg Friedrich Händel / Silvia Beltrami, Sonia Prina, Vivica Genaux, Roberta Invernizzi / Europa Galante & Fabio Biondi Concertele de la miezul nopții, Ateneul Român, 22.30

Dacă nu i-ați văzut până acum, trebuie neapărat s-o faceți. Unul dintre cele mai bune ansambluri baroce europene ale tuturor timpurilor și prima formație italiană care cântă pe instrumente de epocă, Europa Galante sunt pur și simplu formidabili! Fondat în anii 90 de violonistul-dirijor Fabio Biondi, un sicilian virtuoz de excepție și o somitate în muzicologia preclasică, italienii și-au legat numele de interpretările vivaldiene prin ciclul de înregistrări realizate la Op.111, devenind un simbol internațional al renașterii muzicii baroce, pe lângă turneele de concerte pe toate continentele. Pe lângă ciclurile instrumentale dedicate lui Vivaldi, Corelli și contemporanilor acestora, Biondi, un mare îndrăgostit de voce, a demarat un proiect de realizare a unor integrale lirice în operă și oratoriu – opera „Bajazet” de Vivaldi sau oratoriul „Morte e Sepolturo di Christo”, de Antonio Caldara, fiind doar două exemple celebre. Multă vreme o partitură enigmatică, opera ”Silla” a fost înregistrată de Europa Galante recent, în 2017, la casa de discuri Glossa, cu Sonia Prina, Roberta Invernizzi și formidabila Vivica Genaux în distribuție, trei staruri ale artei baroce all time pe care le veți putea urmări în această seară la București pe scena Ateneului Român. Un spectacol de neratat!

Iată-i aici, ca promo într-un concert vivaldian, plus un fragment destul de elocvent de interviu cu Fabio Biondi, asta dacă mai e cazul cumva:

Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG