Linkuri accesibilitate

Recomandarea zilei: Sir Bryn Terfel


Baritonul britanic Bryn Terfel revine pe scena Ateneului român, cu un program special, cântat rar în România
Baritonul britanic Bryn Terfel revine pe scena Ateneului român, cu un program special, cântat rar în România

O zi încărcată la Festivalul George Enescu

Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași își face astăzi debutul în festival, cu un program epuizant, cântat acasă sub bagheta dirijorului Brad Lubman, cu violonistul Ilya Gringolts în concertul lui Michael Jarell, intitulat ”Paysages avec figures absentes – Nachlese IV”, cu cvartetul Ad Libitum, solo în „Über trügerische Stadtpläne und die Versuchungen der Winternächte (Dichotomie II)” de Johannes Maria Staud, autorul fiind prezent la repetiții și în secțiunea ”Forumul compozitorilor” de anul acesta, plus Concertul pentru două piane „Zones de Turbulences” de Philippe Manoury, cu Grau-Schumacher Piao Duo în postură solistică, un concert care va putea fi văzut și la București, sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 13.00 la Sala Radio.

  • Și orchestra Filarmonicii din Ploiești va cânta azi în orașul reședință, sub bagheta dirijorului permanent Tiberiu Oprea, un program Enescu-Constantinescu, prima rapsodie enesciană, poemul coregrafic „Nuntă în Carpați” și concertul pentru pian și orchestra interpretat de Vlad Dimulescu.
  • La București ziua începe la ora 15.00 cu Arditti Quartet, la Universitatea Națională de Muzică, într-un program contemporan experimental, un live-electonic realization cu Thomas Hummel și Grig Burloiu sound designer, lucrări de Ferneyhough, Fineberg, Clarke și Fred Popovici.
  • La Sala Palatului al doilea simfonic al zilei cu rușii din Academic Orchestra „Evgheni Svetlanov” în „Mari Orchestre”, cu violonisul Ray Chen în concertul de Korngold, și Gabriel Bebeșelea dirijor în muzică de Enescu și Ceaikovski.
  • La Ateneu, în concertele de la miezul nopții „The Feast of The Resurrection in Piazza Navona”, reconstituire muzicală a sărbătorilor pascale organizate începând cu 1579 la biserica San Giacomo degli Spagnoli din Roma, un fastuos program vocal-instrumental interpretat de La Grande Chapelle din Madrid, program pe care sibienii l-au văzut în 10 septembrie și le-a plăcut.

O zi foarte încărcată în festival, pentru care recomandarea mea e întâlnirea cu Sir Bryn Terfel de la Ateneu, într-un „program special” cu orchestra din Monte Carlo

Concert: Sir Bryn terfel / Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo / Gareth Jones, dirijor / program Ceaikovski-Boito-Wagner-Kurt Weill-Rodgers & Hammerstein-Lerner & Loewe-Jerry Bock / Recitaluri și concerte camerale, Ateneul Român, 17.00

Baritonul galez s-a simțit foarte bine în 2017 la recitalul de la Ateneu și iată-l revenind și în ediția 2019, pentru un program eteroclit și delicios, cu partituri de Arigo Boito și Kurt Weill. În plus, nu auzi foarte des Wagner la București, ca să nu mai vorbim de fermecătoarele arii din musicalurile americane semnate Rodgers & Hammerstein, Lerner & Loewe sau Jerry Bock, cu al său celebrissim ”Scripcar pe acoperiș”. Iar vocea baritonului înnobilat de regina Marii Britanii în 2017 pentru serviciile aduse muzicii, e pur și simplu fabuloasă. Cu acompaniamentul orchestral al Filarmonicii din Monte Carlo, dirijată de Gareth Jones, tot un muzician galez , seara aceasta va fi pur și simplu încântătoare. Ca interludii orchestrale vom putea asculta preludiul la Lohengrin, Cavalcada Walkiriilor, poloneza din Evgheny Oneghin și o uvertură din musicalul South Pacific de Rodgers & Hammerstein.

Pentru cine nu îl cunoaște sau nu i-a ascultat până acum minunata voce, Sir Bryn Terfel va fi o revelație, pentru că vom fi în fața unui muzician care poate să treacă cu ușurință de la Scarpia din Tosca, la Leporello, din Don Giovanni, sau Wotan, din Inelul Nibelungilor, ori ariile din rolul principal la Boris Godunov.

Versatilitatea extraordinară a acestei voci mari, calde și învăluitoare îi permite să cânte cu ușurință și muzica lui Wagner, dar și folclor galez sau musical american. Anul acesta baritonul și-a propus să facă o pauză cu muzica lui Wagner, care e favorita prințului Charles, și să se concentreze pe rolurile din Tosca, Don Pasquale și mai ales lirica rusă – rolul țarului din Boris Godunov de Mussorgsky i-a adus elogii mondiale la premiera din iulie anul acesta la Royal Opera House Covent Garden – mi-ar fi plăcut ca programul să conțină măcar o arie din această capodoperă, cine știe poate la bis, dacă lucrurile merg bine!

Iată un fragment din fabuloasa producție de la Covent Garden cu Sir Bryn Terfel în rolul principal, Boris Godunov, scena încoronării:

Programul concertului cu Sir Bryn Terfel și Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, cu Gareth Jones, dirijor

Wagner Preludiul Actului al III-lea din opera Lohengrin
Wagner „Was duftet doch der Flieder”din Maeștrii cântăreți din Nürnberg
Wagner „Cavalcada walkiriilor” din Walkiria
Wagner „Vraja focului” și „Despărţirea lui Wotan” din Walkiria
Ceaikovski Poloneză din „Evgheni Oneghin”
Arrigo Boito „Son lo spirito che nega” din Mefistofele
Weill „Moritat von Macke Messer” din The Threepenny Opera
Rodgers & Hammerstein Uvertură din musicalul South Pacific
Rodgers & Hammerstein „Some enchanted evening” din South Pacific
Lerner & Loewe „How to handle a woman”din Camelot
Bock „If I were a rich man” din Scripcarul pe acoperiș

Radio Europa Liberă este partener media al Festivalului George Enescu

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG