Linkuri accesibilitate

Recomandările OMS privind măștile textile: fără valvă și cu trei straturi


Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca măștile textile să aibă trei straturi de protecție și să nu aibă valvă.

Experții OMS recomandă ca stratul care vine în contact cu pielea să fie din bumbac, cel din mijloc din polipropilenă, iar cel exterior din acelaşi material sau dintr-un poliester rezistent la umezeală, a explicat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.

OMS atrage atenția că nu contează doar capacitatea de filtrare a măştilor, ci şi felul în care acoperă faţă: gura şi nasul şi bărbia în același timp fără să lase spaţii descoperite dar să-i permită în același timp utilizatorului să respire. Acesta e motivul pentru care folosirea simultană a două măști de pânză nu este recomandată pentru că ar face respirația mai dificilă, iar utilizatorii ar putea fi tentați din acest motiv să le îndepărteze pentru a putea lua o gură de aer.

Măștile din categoria celor care nu sunt medicale şi sunt reutilizabile trebuie păstrate în pungi de plastic sau în ambalaje sigure înainte şi după folosire şi spălate cu săpun sau detergent, preferabil la 60 de grade. Dacă nu există aceste posibilități, ele pot fi spălate doar cu săpun şi apă caldă, dar să fie lăsate în apă fierbinte măcar un minut.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG