Linkuri accesibilitate

Administrația Prezidențială, rectificare privind criteriile pentru încadrarea școlilor


Președintele Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a venit joi cu o rectificare privind afirmațiile făcute cu o zi înainte de președintele Klaus Iohannis în conferință în care a anunțat planurile autorităților privind redeschiderea școlilor.

Astfel, Administrația Prezidențială transmite că o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

„Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României", transmite Administrația Prezidențială.

Palatul Cotroceni arată că metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate", se mai transmite în comunicatul de presă.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, care sunt cele trei scenarii - verde, galben, roșu - în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie, și a precizat că decizia va fi descentralizată și se va lua pe plan local în raport de specificul epidemiologic local.

Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, a spus președintele, dar decizia se va lua, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se va decide în comandamentul județean pentru situații de urgență.

Președintele nu a exclus nici posibilitatea amânării anului școlar, dacă va continua să crească numărul de cazuri de coronavirus, responsabilitate pe care a atribuit-o PSD, pe fondul vidului legislativ creat prin amânarea adoptării legii carantinării. Iohannis a precizat, însă, că o astfel de decizie nu va fi luată decât la propunerea specialiștilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG